Jeste li znali: Pojas Gaze područje je manje od Posušja, na kojem živi, čak, 1,4 milijuna stanovnika

Pojas Gaze, zajedno s teritorijalno odvojenom enklavom Zapadna obala, koja s istočne strane graniči s Izraelom,  tvoreći Palestinsku samupravu, ili Palestinu, protekla dva tjedna, od kako traju sukobi između Izraelske vojske i Hamasa, ponovo je u fokusu zanimanja kako svjetske tako i bosanskhercegovačke javnosti.

Ovaj sukob, uz brojne žrtve, uglavnom među Palestincima, na površinu je iznio i raspolučenost Bosne i Hercegovine. Dok jedan dio BiH, Republika Srpska, podržava Izraelce, drugi dio zemlje  bošnjački dio Federacije BiH, snažno podržava Palestince, nazivajući napade Izraelske vojske na Gazu “genocidnom fašističkom agresijom”, praveći tako analogiju između Izraela i Srbije u Miloševićevo i Karažićevo vrijeme.

Politički predstavnici bh Hrvati su se, pak, do sada indolentno odnosili prema onom što se događa na Bliskom istoku, piše Hrvatski Medijski Servis.
zapadna obala gaze    Područje Zapadne Obale(označeno svijetlo zelenom bojom) teritorijalno je odvojeno od Pojasa Gaze

Malo je, međutim, poznato, piše HMS,  kako je Pojas Gaze, relativno malo, a iznimno napučeno područje.

Po podatcima iz 2007., čak 1.4 milijuna Palestinaca živi u Pojasu Gaze, na svega 360 km²,. Primjerice radi površina općine Posušje je 461 km2. Većina stanovnika Pojasa Gaze, njih oko milijun sa statusom registriranih izbjeglica. . Većina Palestinaca su slijednici izbjeglica koji su napustili svoje domove za vrijeme prvog Arapsko-Izraelskog rata.  gaza grad
Grad Gaza- kada ne padaju granate

Stanovništvo Gaze se višestruko uvećalo i zbog izuzetno visoke stope nataliteta, koja iznosi više od petero djece po ženi. Po stopi plodnosti Pojas Gaze je na 19. mjestu od 222 zemlje i područja svijeta.
gaza dim  Grad Gaza posljednjih dana izgleda ovako

Tako je gustoća naseljenosti u Pojasu Gaze 3960 stanovnika na km², što je jednako kao, primjerice, u Berlinu. Oko polovice stanovništva ima ispod 15 godina i za pretpostaviti je da će se stanovništvo udvostručiti za 15 do 20 godina, ako se nastavi tekuća stopa rasta.

Pojas Gaze ima 51 kilometera dugu granicu s Izraelom, i 11 km granice s Egiptom, blizu grada Rafaha. Grad Kan Junis nalazi se sedam kilometara sjeverno od grada Rafaha. Slijedeće urbano središte je Deir el-Balah, oko kojeg se nalazi nekoliko naselja, dalje prema sjeveru slijedi područje grada Gaze. Naselja Beit Lahia i Beit Hanun nalaze na sjeveru i sjeveroistoku u odnosu na grad Gazu.

Pojas Gaze ima umjerenu klimu s blagim zimama, i suha vruća ljeta s čestim sušama. Zemljište je ravno ili blago valovito, s dinama u blizini obale. Najviša točka je Abu Avdah (Joz Abu’ Auda), na 105 metara iznad morske razine.

Prirodni resursi tog teritorija vrlo su skromni. Obradivog tla ima malo, i nema dovoljno vlage, tako da se trećina oranica navodnjava. Nedavno su, međutim, u Pojasu Gaze otkrivena nalazišta plina./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZABRINJAVAJUĆE STATISTIKE

Svake godine sve manje rođenih, BiH postaje zemlja staraca

Zbog niske stope nataliteta i sve više odlazaka, broj stanovnika u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu opada. Statički podaci pokazuju kako je...