REPUBLIKA SRPSKA

Ovo su zaključci stranaka povodom Inzkovog nametanja zakona o zabrani negiranja genocida potpisani danas

Političke stranke iz Republike Srpske sastale su se u ponedjeljak u Banjaluci povodom odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da negiranje genocida u Srebrenici bude zakonski kažnjivo.

Stranke iz RS tada su usuglasile zaključke, a dokument je potpisan danas.

Svoj potpis na njega su stavili Milorad Dodik, lider SNSD-a, Mirko Šarović, lider SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Nebojša Čubrilović, predsjednik DEMOSA, Dragan Čavić, predsjednik Narodnog Demokratskog pokreta, Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, Petar Đokić, lider SP-a, Goran Selak, predsjednik SPS-a i Darko Banjac, lider Narodne partije Srpske.

U zaključcima se navodi sljedeće:

– Mi predstavnici stranaka iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika, smatramo ih neprihvatljivim i ništavnim.

– Smatramo da ne postoje uvjeti za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno sudjelovanje radi sprječavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona.

– Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatiramo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu s predviđenom procedurom.

– U parlamentarnu procedure će preko zastupničkih klubova biti upućena dva zakona vezana za ovu tematiku.

– Druge zajedničke aktivnosti će biti razmatrane i usuglašavane u naredno periodu.

U Banjaluci je u tijeku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj zastupnici razmatraju izmjene Kaznenog zakonika Republike Srpske i Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona BiH.

/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ŠIROKI BRIJEG

Svoje stihove govorili pjesnici iz Širokog Brijega, Mostara, Rame, Ljubuškog, Posušja i Imotskoga

Posljednji od četiri književna susreta ovogodišnje manifestacije „Književna večer s književnicima s područja Županije Zapadnohercegovačke“, u organizaciji knjižnica ove županije, upriličena je u Narodnoj...