Poginuo deminer Muharem Gerzić

U minskoj nesreći koja se jučer u poslijepodnevnim satima dogodila u rejonu Plane-Bijela Ploča kod Maglaja, smrtno je stradao Muharem Gerzić (52) iz Bosanske Krupe, deminer Udruga “Pazi mine” iz Viteza. Unesrećeni je u Službu hitne medicinske pomoći dovezen bez znakova života.

Inače, demineri Udruge “Pazi mine” bili su angažirani na zadatku BH MAC-a na lokalitetu Plane-Bijela Ploča-Jablanica i češćenju 29 tisuća metara kvadratnih terena koje financira fondacija “Svijet bez mina” iz Ciriha.

“Minska nesreća dogodila se na lokaciji poznatoj kao ‘Mjesec’, gdje se nekada nalazila linija razgraničenja. Ovo područje izuzetno je opasno, a mnogo kažu da nisu nigdje vidjeli više PROM-ova (pješadijska rasprskavajuća odskočna mina)”, rekao je Dnevnom avazu Nijaz Delić, pripadnik Službe Civilne zaštite općine Maglaj.

Ovo je inače 54. minska nesreća na maglajskom području od okonačanja ratnih sukoba. Smrtno je stradalo 28 osoba, dok je 26 ozljeđeno.

Bijela Ploča je prema nekim procjenama jedna od lokalnih zajednica u BiH s najviše zaostalih mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Najnovije

TRENER ZRINJSKOG

Jakirović najavio veliki derbi: Sastaju se dva najtrofejnija kluba u posljednjih 20 godina

Zrinjski je lider premijerligaške karavane i kao favorit dočekuje trećeplasirano Sarajevo, no bordo tim je posljednjih godina itekako znao da dođe do dobrih rezultata...