Sve vijesti

HNK Mostar

Podignuta najveća optužnica u povijesti pravosuđa BiH

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv 13 osoba koje se terete za organizirani kriminal i trgovinu ljudima, u vezi sa radnom eksploatacijom više od 600 osoba, vrbovanjem državljana BiH, Srbije i Makedonije za rad u Azerbajdžanu.

Istragom koju je provelo Tužiteljstvo BiH, utvrđeno je da su optužene osobe iskoristivši njihov težak financijski položaj i ugroženu egzistenciju, u periodu od 2007. do 2009. godine, organizirale odlaske više stotina građana na navodni rad i zaposlenje u Azerbajdžan.

Po vrbovanju u BiH i dolasku u stranu zemlju, radnici su držani u nečovječnim uvjetima i neadekvatnim smještajnim prostorima, uz uskraćivanje plaćanja dogovorenih naknada za rad,novčana kažnjavanja, tjerani su da rade prekovremeno bez mogućnosti odbijanja takvog rada.

Radnicima su po dolasku oduzimane putne isprave te su držani u potpunoj ovisnosti od optuženih, jer nisu imali sredstava za život, bila im je ograničena sloboda kretanja i mogućnost povratka u BiH, čime je nad njima radnom eksploatacijom, počinjeno krivično djelo trgovine ljudima.

Na ovaj način, optuženi su eksploatirajući žrtve ostvarili nezakonitu imovinsku korist u višemilijunskim iznosima, koju su držali na više računa u nekoliko država, a prema prikupljenim dokazima radi se o iznosu od oko 5,9 milijuna KM, čije će oduzimanje biti zatraženo tijekom postupka.

Ova optužnica predstavlja odlučan korak Tužiteljstva BiH, u borbi protiv trgovine ljudima i iskorištavanja građana BiH i njihove teške situacije, radi izrabljivanja i radne eksploatacije. U ovom predmetu tijekom istrage, ostvarena je značajna međunarodna suradnja i ova optužnica, kao i buduće aktivnosti Tužiteljstva BiH, značajno će doprinijeti da se popravi status naše zemlje, na listi Ministarstva vanjskih poslova SAD, te da se naša zemlja vrati u status zemalja kategorije 1., gdje spadaju zemlje koje se efikasno bore protiv trgovine ljudima i otkrivaju, procesuiraju i spriječavaju takve pojave.

Optuženi su: Božo Vučenović, rođen 06.01.1960. godine u mjestu Ljubačevo, državljanin BiH i Srbije, Milan Vučenović, rođen 21.10.1962. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH i Srbije, Rade Ljubičić Rade, rođen 14.05.1972. godine u Gradišci, državljanin BiH, Saša Lipovac, rođen 28.02.1970. godine u Novoj Gradišci, Hrvatska, državljanin BiH, Safet Turanović , 22.01.1972. godine u Jajcu, državljanin BiH, Rasim Turanović, rođen 10.08.1967. godine u Jajcu, državljanin BiH, Nenad Tatić, rođen 27.04.1982. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, Slaviša Kojić, rođen 28.02.1977. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH i Srbije, Zoran Dmitrović, rođen 28.05.1962. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, Zoran Kalajdži, rođen 05.05.1971. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, Novak Ćirić Novak, rođen 25.11.1983. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, Nedeljko Vučenović, rođen 28.02.1989. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, i Miroslav Vučenović, rođen 4.08.1962. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH.

Terete se kako su počinili kazneno djelo organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelima trgovine ljudima i pranja novca. U optužnici se predlaže ispitivanje 84 svjedoka optužbe, a uz optužnicu je proslijeđeno više stotina dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH./fena/HMS/

1 COMMENT

Comments are closed.

Najnovije

VELIKA EKSPLOZIJA NA KRIMU

Ukrajinci raketirali sjedište ruske crnomorske flote, krenuo i cyber napad

Krim je pogođen kibernetičkim napadom "bez presedana" nakon raketnog napada na sjedište Crnomorske flote u Sevastopolju. "Cybernapad bez presedana na krimske pružatelje internetskih usluga", primijetio...