Hrvatski Medijski Servis

PODACI ZA PROSINAC Prosječna olaća u Bosni i Hercegovini prvi put prešla 900 KM

Foto: Ilustracija

Prosječna bruto mjesečna plaća u Bosni i Hercegovini je u prosincu 2018. godine iznosila 1.398 KM, što odgovara iznosu neto plaće od 906 KM, objavljeno je u Službenom listu BiH.

Stručnjaci smatraju da podaci o prosječnim plaćama u BiH nisu relevantan uvid u ekonomsko stanje budući da su u javnom sektoru znatno veće plaće nego u privatnom. Prosječna razlika između plaće u javnom i privatnom sektoru je, prema podacima Svjetske banke koja se poziva na Anketu radne snage u BiH u 2017. godini, najveća u regiji.

“Ukupna izdvajanja za plaće u državnim poduzećima su smanjena od 2014. godine, ali i dalje su izvor financijske podrške; smatra se da zapošljavanje u državnim poduzećima ovisi od stranačkih veza a ne od profesionalnih kvalifikacija; oni koji dolaze na tržište rada radije traže posao u državnim poduzećima nego u privatnim firmama”, navodi se u izvještaju Svjetske banke.

Direkcija za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine krajem siječnja je objavila Informaciju o konkurentnosti bosanskohercegovačke ekonomije, a u kojoj se navodi da je gotovo zanemariv godišnji rast prosječnih neto plaća u BiH.

“Konkretno za 2017. godinu možemo vidjeti da je prosječna nominalna plaća u BiH, u odnosu na 2016., porasla za 1,5 posto, da je prosječna stopa inflacije iznosila 1,3 posto tako da dobijemo skoro zanemariv godišnji rast prosječnih neto plaća od 0,2 posto”, navodi se u informaciji.

Kada se promatra BDP po stanovniku, korigiran za paritet kupovne moći (PKM), u 2017. godini u BiH je iznosio 32 posto prosjeka EU. Time se BiH (zajedno s Albanijom koja je u 2017. godini ostvarila 30 posto, Makedonijom i Srbijom – 36 posto) već godinama nalazi na dnu liste europskih zemalja s najnižim životnim standardom.

“Od zemalja regije prednjače Hrvatska sa 62 posto i Crna Gora s 46 posto europskog prosjeka. Ukoliko bi se zadržale ovakve godišnje stope rasta, BiH bi trebalo puno vremena kako bi dostigla trenutni EU prosjek (mjeren BDP-om po stanovniku korigiran za paritet kupovne moći). Za dostizanje razine životnog standarda u EU bilo bi neophodno da Bosna i Hercegovina u narednih 30 godina ostvaruje godišnju stopu rasta BDP-a od blizu 6 posto”, navodi se u informaciji./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte