PODACI SREDIŠNJE BANKE: Na tržištu BiH najviše krivotvorenih novčanica od 50 KM i 20 eura

Na tržištu u BiH za prvih osam mjeseci ove godine otkriveno je 1.498 krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena, a najviše krivotvorenih novčanica, njih 143, bilo je u apoenu od 50 KM, te 141 novčanica apoena od 20 eura.

Zijada Kovač iz Službe za odnose s javnošću Središnje banke (SB) BiH rekla je kako je, osim novčanice od 50 KM, bilo i lažnih novčanica od 100 KM – njih 133, u apoenu od 20 KM 43 komada i od 10 KM njih 13, pišu Nezavisne novine.

“U istom vremenu u SB BiH su zabilježena ukupno 732 komada krivotvorenog kovanog novca, od čega najviše u apoenu od jedne KM – njih 688 komada, potom od pet KM 38 komada, te od dvije KM šest komada”, rekla je Kovač. Ona kaže kako je za osam mjeseci ove godine u SB BiH registrirano 411 krivotvorenih novčanica – eura.

“U stranoj valuti najviše krivotvorenih novčanica je apoena od 20 eura, njih 141, zatim je bilo 15 novčanica krivotvorenih američkih dolara, a najviše apoena od 100 američkih dolara, njih ukupno 14. Registrirano je i šest komada krivotvorenih novčanica srpskog dinara apoena od 1.000 RSD i dva komada krivotvorene britanske funte apoena 20 GBP”, kaže Kovač.

Ona savjetuje da je kod prepoznavanja krivotvorina potrebno obratiti pažnju na to da osim papira, koji je specifičan i koji se na dodir može razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitne elemente koji se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme./HMS/

“Kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefni tisak koji se može osjetiti pod prstima, poput portreta i tekstova na licu kod konvertibilnih maraka. Postoje i optički promjenjivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni kuta pod kojim se novčanica promatra”, pojasnili su u CB BiH.

Dodaju da se krivotvorene kovanice mogu od autentičnih razlikovati vizualno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima i detaljima u kovanju.

Kažu da je u prošloj godini u CB BiH ukupno bio registriran 2.381 komad krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...