Počelo Hrvatsko proljeće Središnje Bosne

Hrvatsko proljeće Središnje Bosne je i službeno počelo, i to u Novom Travniku. Preko sto ljudi iz cijele županije imalo je prilku uživati prvo u izložbi portreta poznatih Hrvatica (Savka Dapčević-Kučar,Ana Katarina Zrinjska, Katarina Kosača, Ivana Brlić-Mažuranić Banović, Vesna Parun, Dora Maar, Dora Pejačević, Zinka Kunc, Slava Raškaj, Marija Jurić Zagorka), koje je uradila Anđela Banović, studentica Likovne akademije u Sarajevu, inače iz Novog Travnika, a zatim i u predstavi „7“.

Radi se o scenskom čitanju svjetki poznate dokumentarne drame, koju je za ovu priliku izvelo sedam uspješnih žena iz Središnje Bosne : Lidija Bradara, Ana Popović, Ljiljana Lovrić, Olga Lekić, Branka Praljak, Zdenka Džambas, Ivanka Mađar-Šimić.

Projekt je otvorila predsjednica Županijskog odbora HDZ BiH Županije Središnja Bosna Lidija Bradara, dok su se prisutnima obratili i predsjednik Mladeži ove županije, Goran Lulić, autorica slika, te koordinatorice projekta, Gloria Lujanović i Irena Mrnjavac.

Drugog dana projekta u Kreševu je, u punoj dvorani Napretkovog doma, gostovalo GKM iz Viteza, s predstavom „Šuti i trpi ili kako vam drago“, dok će u ponedjeljak biti održan znanstveni skup s profesoricom Perinom Meić, na temu „ Andrić, Krleža i bosanski krstjani“.

Projekt traje do sredina lipnja, u organzaciji Mladeži HDZ BIH ŽSB, ima humanitarni karakter, i podrazumijeva 14 besplatnih događaja raspoređenih po svim općinama županije./HMS/

Najnovije