Počele pripreme za prvu fazu pregovora o pristupanju BiH Europskoj uniji – screening

Direkcija za europske integracije je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, institucijama BiH, te svim tijelima uspostavljenim Odlukom o sustavu koordinacije procesa europskih integracije u BiH (svim radnim grupama za europske integracije, Komisiji za europske integracije, Kolegiju za europske integracije, Savjetodavnom tijelu i Ministarskim konferencijama), dostavila materijale sa sastanaka eksplanatornog screeninga Europske komisije sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Ukrajinom i Moldavijom.

Ovi materijali (video zapisi, prezentacije i dnevni redovi sastanaka) su Bosni i Hercegovini dostavljeni nakon Prvog uvodnog sastanka između BiH i Europske unije održanog u Bruxellesu 24. travnja, na kojem je Europska komisija detaljno prezentirala korake u pregovorima o pristupanju, prije svega u procesu analitičkog pregleda zakondavstva (screening).

Eksplanatorni screening je faza u okviru koje Europska komisija institucijama u državi kandidatkinji detaljno prezentira cjelokupnu pravnu stečevinu Europske unije. Nakon toga slijedi bilateralni screening tijekom kojeg država kandidatkinja predstavlja svoje zakonodavstvo te utvrđene razlike u odnosu na pravnu stečevinu Europske unije. Na kraju ovog procesa Europska komisija izrađuje izvještaje u kojima daje detaljnu analizu stanja i ocjenu spremnosti države za otvaranje pregovora po klasterima, odnosno vođenje pregovora po poglavljima – priopćeno je iz Direkcije za europske integracije BiH.

Direkcija će u vezi s narednim fazama u procesu nastaviti postupati u skladu s nadležnostima, zaključuje se u priopćenju./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img