Počela izgradnja autoputa na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku

Predstavnici Јavnog preduzeća Autoputevi Republike Srpske obilježili su danas u Doboju početak radova na prvim kilometrima paneuropskog Koridora 5C na teritoriji RS, a vrijednost ove dionice auto-puta je 70 milijuna eura.

Prva dionica auto-puta na Koridoru 5C gradit će se na pravcu Јohovac /Tovira/ – Rudanka /Kostajnica/ u dužini od 5,65 kilometara i bit će financirana kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ i grant sredstvima Investicijskog okvira za zapadni Balkan, javlja RTRS.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je na svečanosti povodom početka radova da je ovo izuzetan projekat i da je za Vladu bitno da se nastavljaju javne investicije koje omogućavaju zapošljavanje radnika i povećanje BDP-a.

On je naveo da je ovaj dio auto-puta vrijedan 70 miliona eura i da će u narednih 15-20 dana biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Srpske da bi bio usvojen plan parcelacije za izgradnju auto-puta do Rače i granice sa Srbijom.

– Tom dionicom gradit ćemo i plinovod i jednim udarcem ubit ćemo dvije muve. Radit ćemo sve da otvorimo javne radove i u sektorima energetike i ostalim oblastima kako bismo život ljudi u Srpskoj učinili što boljim i zaustavili njihov odlazak s ovih prostora – rekao je Višković i dodao da će Vlada Srbije početi u srpnju graditi most na Rači.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je ovo važan infrastrukturni projekat koji vodi Srpsku prema Srbiji i šire.

– Podržavam aktivnosti Vlade i drugih institucija za stvaranje pretpostavki za realizaciju velikih projekata. Za to je potreban predan rad i to su dobre stvari za Srpsku – rekla je Cvijanović.

Ona je kazala da je sigurna da će biti ostvaren cilj izgradnje mreže auto-puteva jer građanima treba razvoj u svakom smislu.

– To su pretpostavke da idemo dalje u smjeru opžeg razvoja – rekla je Cvijanović i dodala da je cilj jaka i razvijena Republika Srpska.

Ministar prometa i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je ovaj početak radova nastavak projekta Auto-puta “9. siječanj” i povezivanja s Beogradom.

– Ovo je vrijedan projekat i zacrtali smo da do 2030. godine izgradimo mrežu auto-puteva dugu oko 420 kilometara. Ovo je dokaz da Srpska može izvoditi zahtjevne i skupe projekte, na šta trebamo biti ponosni – naveo je Trninić.

Direktor poduzeća Autoputevi RS Dušan Topić istakao je da je riječ o značajnom trenutku i projektu za Srpsku i ovu firmu.

On je rekao da će na ovoj dionici raditi i dvije prometne petlje, te da je to nastavak auto-puta prema Srbiji i Beogradu.

Topić je izrazio nadu da će do kraja godine biti zatvorena financijska konstrukija auto-puta od Doboja prema granici sa Srbijom, od čega će i same Dobojlije, ali i ostali građani Srpske, imati višestruku korist

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić rekao je da su predstavnici Autoputeva i konzorcijuma koji čine kompanije Integral inženjering iz Laktaša i Granit iz Skoplja potpisali u ožujku u Banjaluci ugovor o izgradnji prve faze auto-puta na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji Јohovac /Tovira/ i Rudanka /Kostajnica/, a vrijednost ove faze auto-puta, kako je tada rečeno, jeste 62,5 milijuna eura.

Auto-put na Koridoru 5C čija je ukupna dužina 46,6 kilometara, bit će izgrađen u četiri faze, a vrijednost kompletnog projekta od Doboja do Vukosavlja procijenjena je na 500 milijuna eura./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KLOPP: To će biti nevjerojatan dan u mom životu

Premier liga trebala bi se nastaviti 17. lipnja ako je vjerovati BBC-u, no još nije jasno po kojem principu.Naime, Premiership razmišlja o odigravanju visokorizičnih...