‘Počasna srca’ Sarajeva za Agnès B. i Gaela Garcíju Bernala na otvaranju 20. SFF-a

Početak ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, umjesto uobičajene jedne, označit će tri različite filmske projekcije i to na lokacijama koje su u dvadeset godina djelovanja festivala postale njegov zaštitni znak. Na taj način svoje jubilarno izdanje proslavljamo slaveći film, nudeći publici i ljubiteljima filmske umjetnosti pravu filmsku poslasticu, istinski praznični dan u tri kultna festivalska kina, u Ljetnom kinu HT Eronet, Narodnom pozorištu i kinu Meeting Point.

Počasni gost

Gala projekcijom na otvorenom, u Ljetnom kinu HT Eronet, festival odaje priznanje suvremenoj meksičkoj kinematografiji, koja će biti posebno obilježje ovogodišnjeg programa. Filmsko remek-djelo, uzbudljiva urbana drama ‘Pasja ljubav’ (Amores perros), debitantski film iz 2000., sada već kultnog redatelja Alejandra Iñárritua, bit će prikazana pred najbrojnijom festivalskom publikom. Ovo je film koji je označio početak svojevrsnog meksičkog novog vala, nagovijestivši dolazak novih, izuzetno talentiranih i plodonosnih autora. Istovremeno, film ‘Pasja ljubav’ na svjetsku filmsku scenu iznjedrio je i fantastičnog, tada tek dvadesetdvogodišnjeg glumca Gaela Garcíju Bernala.
Osim što će, kao počasni gost Sarajevo Film Festivala, nazočiti ovoj projekciji u Ljetnom kinu HT Eronet, Bernal će već sljedećeg dana susretom s mladim regionalnim talentima označiti početak Sarajevo Talentsa, projekta koji festival realizira u suradnji s Berlinaleom.
Kao i prethodnih godina, kino Meeting Point će i tijekom 20. Sarajevo Film Festivala biti u središtu zanimanja profilirane publike koja prati umjetnički, art house film. Njihov omiljeni program Kinoskop bit će otvoren već prve festivalske noći projekcijom islandskog filma ‘O konjima i muškarcima’, redatelja Benedikta Erlingssona. Projekciji filma u noći otvaranja u Meeting Pointu nazočit će glavni glumac Igvar Sigurdsson.

Specijalna priznanja

Sarajevo Film Festival će u večeri otvaranja uručiti i specijalna priznanja Festivala. ‘Počasno srce Sarajeva’ bit će dodijeljeno dizajnerici Agnès B. i glumcu Gaelu Garcíji Bernalu. Trećem ovogodišnjem počasnom dobitniku nagrade ‘Srce Sarajeva’, redatelju Danisu Tanoviću, priznanje će biti uručeno na ceremoniji dodjele nagrada u Narodnom pozorištu, posljednje večeri 20. Sarajevo Film Festivala./Dnevni-list.ba/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KAKO SU PALI INSPEKTORI U AKCIJI 'SIRANO'

Tražili 30.000 KM da ‘srede’ istragu

Direktor Srednjoškolskog doma u Banja Luci Branislav Vidić bio je žrtva policijskih inspektora Nenada Grujića i Jelene Florijan, koji su mu tražili mito da...