POBUNA DESNIČARA: “Kriminalna muslimanka postaće ministrica pravde”

U Austriji traju pregovori o formiranju nove Vlade ove zemlje, a javnost je ponovo, ne svojom krivicom, uzburkala Alma Zadić. Najave kako će odvjetnica rođena u Tuzli biti prijedlog Zelenih za ministricu pravde bila je dovoljna za novi val mržnje desničara.

Ponovo su govor mržnje inicirali zastupnici Slobodarske stranke Austrije (FPÖ), konkretno Markus Abverzger, predsjednik tirolskog ogranka stranke, prenosi Avaz.

“Ova dama treba postati ministarica pravde nakon što je u prvostupanjskom postupku osuđena prema kaznenom zakonu, iako postupak očito još uvijek traje”, napisao je Abverzger na Facebooku.

Uslijedio je čitav niz rasističkih i seksističkih komentara na račun Alme Zadić.

“Kriminalna muslimanka postat će ministrica pravde”, “Dolazi šerijat”, “Propast Austrije”, samo su neki od komentara na društvenim mrežama dok je najviše onih koji Almi Zadić poručuju da “ide odakle je došla”.

Podsjetimo, u studenom je bečki sud osudio Almu Zadić i naložio joj da plati 700 eura zbog “klevete”. Ona je na Twitteru podijelila fotografiju mladića koji je sudionicima jednog prosvjeda navodno s prozora pokazivao Hitlerov pozdrav.

Sliku je komentirala porukom “Nema tolerancije prema neonacistima, fašistima i rasistima”, zbog čega je dobila optužbu za klevetu, ali je uložila žalbu na presudu.

Austrijski pravni eksperti smatraju da to nije osuda za kazneno djelo, nešto zbog čega bi mogla doći u pitanje njena kandidatura za ministricu pravde. Markus Abverzger, koji je izazvao cijeli slučaj, sada piše da je i sam stavio sumnju u presudu Almi Zadić.

Ovo nije prvi put da Alma Zadić izaziva reakcije ekstremnih austrijskih desničara, pa su joj, dok je u lipnju, bila za govornicom Parlamenta, dobacivali “Nismo u Bosni”./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img