PLENKOVIĆ: Vulinovih 11 nenajavljeno ne može ući. I točka.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovo je u četvrtak opovrgnuo tvrdnje iz Beograda da je izaslanstvo srbijanske vojske koje je prošle subote pokušalo ući u Hrvatsku bilo najavljeno i cijeli je događaj ocijenio kao pokušaj provokacije.

“Vulinovih 11 ne može ući ako nisu bili najavljeni po propisu. I točka. Ne dopuštamo provokacije. To je bit”, kazao je Plenković na početku vladine sjednice.

Hrvatska i srbijanska ministarstva vanjskih poslova zadnjih su dana imala proturječne tvrdnje o tome je li izaslanstvo srbijanske vojske, koje je namjeravalo doći do Jasenovca, bilo najavljeno ili ne.

Plenković je ponovio da najave nije bilo. “Treba nazvati telefonom i reći ‘mi bi došli’ ili poslati diplomatsku notu. To je uobičajena praksa, to su propisi”, kazao je.

Premijer se još jednom osvrnuo i na imenovanje Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije.

“Činjenica da je Hrvatska nakon samo šest godina i dva mjeseca članstva u Europskoj uniji u novoj Europskoj komisiji (EK) dobila mjesto potpredsjednice je znak našeg položaja kao države, kao vlade i ono što je najvažnije našeg političkog utjecaja na zbivanja na europskoj razini”, kazao je hrvatski premijer ocjenivši to kao “objektivno ogroman uspjeh”.

Kao još jedno važno imenovanje naveo je izbor Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, rekavši da “Hrvatska dobija dvije uloge koje nikada prije ne da nismo mogli ni zamisliti nego nismo imali ni približnu šansu da se nešto takvo dogodi”./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

FEDERALNA DOPREMIJERKA ZA RTV HB

MILIĆEVIĆ: Htjelo se suspendirati Parlament

Gosti drugog dijela emisije „Iz prve ruke – Covid 19“ na RTV Herceg Bosne bili su Jelka Milićević, federalna dopremijerka, ministrica financija FBiH te...