PLENKOVIĆ: Veliko postignuće Dubravke Šuice i Hrvatske

Hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica – dobila je u Bruxellesu većinsku potporu političkih koordinatora u odborima koji su je sinoć saslušavali. Glasovanje za novi sastav Komisije očekuje se 23. ovoga mjeseca.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima održao je konferenciju za novinare o uspjehu Dubravke Šuice.

– Vidjeli ste jučer saslušanje na Odboru za ustavna pitanja, Vlada je predložila Šuicu, koja je tri puta bila izravno izabrana u Europski parlament, kao kandidatkinju za članicu Europske komisije iz Hrvatske u dogovoru s budućom predsjednicom EK Ursulom von der Leyen koja je Šuici definirala portfelj o demokraciji i demografiji. Rekao je to Plenković čestitavši Dubravki Šuici na velikom postignuću naglasivši kako je Šuica ujedno i potpredsjednica Europske komisije, jedna od osam potpredsjednika EK. Za Hrvatsku koja je najmlađa članica EU-a nakon samo 6 godina i 3 mjeseca članstva smatram da je to sjajan uspjeh.

– Šuica je jučer pokazala visoki stupanj informiranosti o problematici kojom će se baviti. U svoje osobno ime i u ime Vlade iskreno čestitam jer je to zaista veliko postignuće, dodao je premijer RH.

Na pitanje novinara je li bilo potrebe da napadne GONG s obzirom da je pitanje vezano za njezinu imovinsku karticu zanimalo i neke zastupnike na saslušanju, Plenković je rekao da je indikativno da kada je bila kandidat za izbore za Europski parlament 2013. 2014. i 2019. nitko nije otvarao ovo pitanje.

– U čemu je razlika? Zašto bi mogla biti zastupnica, a ne bi mogla biti povjerenica? Gdje je razlika? Razlika je u političkoj želji da se njoj baš sada, u ovom trenutku, pa onda i Hrvatskoj, napravi nekakvo kao otvoreno pitanje, a otvorenog pitanja nema, rekao je predsjednik Vlade RH.

Dodao je da je za zastupnika koji je postavio to pitanje prvi put čuo jučer i da on sigurno nije relevantan niti utjecajan jer pripada u skupinu onih koji ne pripadaju nikome.

Inače, uspjeh Dubravke Šuice Plenkovićje pozdravio još sinoć na Twitteru.

– Čestitam @dubravkasuica na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju. Veliki uspjeh za Hrvatsku!, napisao je na Twitteru.

– Vjerujem da je ono što je govorila u Bruxellesu da su to njezini pravi stavovi i da se sad konačno oslobodila lanaca stranačke ideologije. Tako da vjerujem da će nastaviti raditi na taj način zalažući se za reproduktivna prava žena, za jednakopravnost muškaraca i žena i demokraciju, rekao je Joško Klisović, saborski zastupnik SDP.

– Moje mišljenje je da je ona bila dobra, rekla je nešto o imovini i ostavila je, nemam pojma o stvarnom stanju, puno bolji dojam nego ekscesna reakcija njezinog stranačkog šefa, istaknula je Vesna Pusić, saborska zastupnica GLAS-a./HRT/HMS/

Najnovije

BJELORUSIJA

Uhićena 32 ruska plaćenika koja su htjela destabilizirati tu zemlju

Rusija je u petak izvijestila da se na njezin teritorij vraćaju 32 borca koja su u srpnju bila uhićena u Bjelorusiji, gdje su optuženi...