PREMIJER HRVATSKE NAKON SASTANKA S ČOVIĆEM I IZETBEGOVIĆEM

PLENKOVIĆ: Važno osigurati jednakopravnost sva tri naroda i njihovu legitimnu zastupljenost

Nastavljen je redoviti dijalog predsjednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i BiH, objavljeno je na internetskim stranicama Vlade Hrvatske nakon sastanka premijera plenkovića s liderima HDZ BiH i SDA Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, javlja Hrvatski Medijski Servis.

U priopćenju se navodi kako je “naglašena čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu.”

– Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnosti i sigurnost Bosne i Hercegovine od najvećeg su značaja. Predsjednik Vlade Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH.

Kao što je Hrvatska već i pokazala organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju 2020., kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU-a te europska perspektiva jugoistoka Europe, Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna pomoći Bosni i Hercegovini u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za stjecanje statusa države kandidatkinje za pristupanje Europskoj uniji.

Pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa.

Ususret 25. obljetnici potpisivanja Daytonsko–pariškog mirovnog sporazuma, sastanak je bio prigoda za sažimanje njegovih postignuća, kao i razgovor o uklanjanju preostalih zapreka koje koče napredak BiH na putu prema EU.

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj, kao i daljnjem infrastrukturnom povezivanju dvije države, navedeno je u priopćenju Vlade Hrvatske./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HODOČAŠĆE NA BOBOVAC

KARDINAL PULJIĆ: Čuvajući našu prošlost postajemo svjesni sebe i svoga identiteta

Nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, danas su na Bobovcu...