PREMIJER HRVATSKE O SASTANKU S ČOVIĆEM I IZETBEGOVIĆEM

PLENKOVIĆ: Time što se Hrvatima onemogućava izbor legitimnih predstavnika dezavuira se Dayton

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako se večerašnjom posjetom Zagrebu lidera SDA i HDZ-a Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića nastavlja dijalog o budućnosti Bosne i Hercegovine i položaju Hrvata.

“Mi imamo kontinuirani dijalog s predstavnicima BiH i već duže vremena planiramo susret sa Izetbegovićem. Mislimo da je važno da otvaramo komunikaciju sa svim narodima u BiH. Izetbegović je veoma utjecajan u BiH, i osobito kao čelnik SDA i i dopredsjedavajući Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, kazao je Plenković.

“Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti – a tu mislim na Izborni zakon koji ovakav kakav jeste dovodi do dezavuiranja duha i slova Daytonskog pariškog mirovnog sporazuma. Pozicija je naša jasna – nije dobro da dolazi do situacija u kojoj Hrvati kao konstituivni narod zbog malobrojnosti dolazi u situaciju da nemaju svoje legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti u BiH”, poručio je predsjednik Vlade Hrvatske.

Na pitanje novinara je li večerašnji susret s liderima SDA i HDZ ustvari nastavak susreta koji je nedavno imao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Plenković je ponovio kako razgovaraju sa svim predstavnicima u BiH.

“To je nama bliska susjedna, prijateljska zemlja i ako postoji tema oko koje smo svi zainteresirani da se ostvari napredak, onda je to BiH”, istaknuo je Plenković./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije