PLENKOVIĆ: Postoje silnice koje rade na tome da europski pokret bude slabiji

Hrvatski premijer Andrej Plenković iz Bruxellesa je komentirao povlačenje podrške Viktora Orbana čelniku EPP-a Manfredu Weberu, te nadolazeći summit EU u Rumunjskoj u četvrtak.

“Nismo još u toj fazi što će biti s Orbanom i EPP-om, tu ćemo još malo pričekati, postoji ona trojka stručnjaka koja će evaluirati cijeli proces”, komentirao je premijer RH Andrej Plenković i dodao kako je vidio reakciju Viktora Orbana, ali ne i original izjave Manfreda Webera, piše zagrebački N1.

“U svakom slučaju Manfred Weber je spitzenkandidat EPP-a , ide na ove izbore s ambicijom da bude na čelu Europske komisije. Idemo odraditi maksimalno dobro koliko god možemo europske izbore, mislim na cijeli kontinent. Onda ćemo vidjeti vrlo brzo. Donald Tusk će 28. svibnja sazvati neformalnu večeru čelnika da vidimo kako ćemo dalje s novim institucijama”, pojasnio je.

Premijer Plenković  sastao se s predsjednikom Europskog vijeća Tuskom u sklopu konzultacija oko summita koji će biti održan u Sibiu u Rumunjskoj u četvrtak. “Želio sam od njega čuti kakav nam je zajednički stav oko izrade deklaracije koju ćemo tamo usvojiti i agende EU 2019-2024 i zadnje informacije koje se tiču eventualnih događaja nakon izbora oko Brexita”

Sutra će premijer RH biti glavni govornik na konferenciji “Yes, we should! EU priorities for 2019-2024”. “Sutrašnja konferencija je bitna jer je Europski politički centar jedna od najuglednijih think thankova u Bruxellesu, mislim da je to prilika da artikuliramo naše stavove o izazovima koji su pred Europom u ovom trenutku, a vidjet ćete kada se usvoji deklaracija iz Sibiua glavna će poruka biti zajedništvo.

Postoje procesi i problemi, postoje silnice na kontinentu koje rade na tome da europski projekt bude slabiji, a upravo će Sibiu biti prilika da kažemo još jednom koliko nam je važno da taj projekt bude snažan i uspješan”, rekao je Plenković i dodao kako se zalaže za dinamičnu i snažnu Europsku uniju koja drži članice skupa “jer smo tako utjecajniji u globalnoj utakmici.”

“To je ono što želim za Hrvatsku da i mi nakon 6-7 godina članstva možemo reći pogledajte gdje smo bili tada, a gdje smo sada i u pogledu razvoja, socijalne kohezije, reformi, rasta, zaposlenosti…”

Kaže da je jedna od ključnih zadaća Hrvatske raditi na konvergenciji kako bi se približili standardu razvijenih zemalja članica.

“Mislim da je Sibiu podsjetnik svim liderima da smo svojom voljom tu. I ako smo svojom voljom tu pokušajmo onda od europskog projekta napraviti najbolje što možemo u bitno promijenjenim globalnim okolnostima.”

S predsjednikom Europske komisije Jean Claude Junckerom predsjednik Vlade RH će sutra razgovarati o ulasku u Schengen, gdje trebamo proći još dvije evaluacije, i o uvođenju eura./HMS/

Najnovije

EPICENTAR 27 KM OD MOSTARA

Zatresao se jug Hercegovine

Prema podacima EMSC u 11.34 minute slab potres pogodio je područje južne Hercegovine. Magnituda potresa bila je 2,1 po Richteru. Potres je bio na dubini...