PLENKOVIĆ: Ovo je dobra prigoda za sinergiju hrvatskog naroda u BiH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je večeras u Tolisi na manifestaciji “Večer Hercegovine u Posavini” kako je ovo jako lijepo okupljanje Hrvata u BiH i večerašnja večer Hercegovine u Posavini, dobra prigoda za sinergiju hrvatskoga naroda u BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Došli smo ovdje s poštovanjem prema BiH, vođeni željom da unaprijeđujemo naše odnose na što kvalitetniji način, da rješavamo otvorena pitanja, da kroz potporu cijeloj BiH vodimo računa o Hrvatima kao najmalobrojnijem, ali kako je rekao Dragan, važnog za sadašnjost, naravno, prošlost ali još više i europsku budućnost BiH. Evo upravo za vrijeme njegove dužnosti predsjedatelja Predsjedništva BiH je ona podnjela zahtjev za članstvo u EU uz snažnu potporu diplomacije BiH, ali i uz potporu RH kao članice Unije. Taj proces kontinuirano traje i mi ćemo se zalagati da ide na dobrobit cijele zemlje ali istodobno i osnaži ravnopravnost i položaj hrvatskog naroda. Ugovori koje danas potpisujete, mislim da je to sjajno, 90 projekata, to potvrđuje kontinuitet, sustavnost i konzistentnost naše politike i jedne dobre komunikacije gdje se financiraju projekti i u području obrazovanja, kulture, zdravstva, stipendiranja učenika, brojni projekti koji podupiru i vjerske aktivnosti u BiH i mislim da se zaista sada stvorila jedna prava stečevina projekata koja svakodnevni život Hrvata u BiH čine kvalitetnima“, naglasio je hrvatski premijer Plenković.

U kongresnoj dvorani franjevačkog samostana u Tolisi u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan je svečani program povodom potpisivanja ugovora o financijskoj potpori RH za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, zakonodavne i izvršne vlasti s svih razina u BiH koje je predvodio dr. Dragan Čović. Svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković s ministrima, zatim Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i brojni uzvanici, predstavnici Katoličke crkve, predstavnici društvenog života, braniteljskih udruga te gospodarstvenici.

„Sve ono što možemo zajedno napraviti, neka bude na korist jednom narodu s obje strane granice. Nadam se da ovo danas potpisivanje 89 projekata koji pokazuju da ima i volje i snage i sposobnosti i entuzijazma u hrvatskom narodu, rezultirati time da ti projekti budu završeni, a kvaliteta života, funkcionalnost i sve ono čemu oni streme, biti će uistinu bolja i puno kvalitetnija“, poručio je Milas.

Vlada Republike Hrvatske na 173. sjednici održanoj 1. kolovoza 2019. godine donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu. Potpisivanje ugovora s korisnicima potpore održalo se u prostoru kongresne dvorane franjevačkog samostana u Tolisi čije uređenje i obnovu pomaže Vlada Republike Hrvatske i u kojem se nalazi jedan od najljepših muzeja u ovom dijelu Europe simboličnog naziva ”Vrata Bosne”.

Temeljem provedenog Javnog natječaja kojeg provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, potporu dobilo 89 programa i projekata i to: 34 programa i projekta iz područja kulture; 17 programa i projekta iz područja obrazovanja i znanosti; 12 programa i projekta iz područja zdravstva i 26 programa i projekta iz ostalih područja./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...