HRVATSKI PREMIJER

PLENKOVIĆ: Nismo zaboravili ratnu odštetu i eventualnu tužbu protiv Srbije

Andrej Plenković, premijer Hrvatske je odgovarajući na upit Stipe Mlinarića iz Domovinskog pokreta (DP) o tome kada će zatražiti ratnu odštetu od Srbije, poručio u srijedu tijekom saborskog aktuelnog prijepodneva da “Hrvatska radi na tome” i istakao da istina o Domovinskom ratu nigdje nije upitna, prenosi N1.

Naime, Mlinarić je kazao Plenkoviću da ako mu pet godina nije bilo dovoljno da zatraži ratnu odštetu od Srbije, da ne propusti trenutak nakon presude u Haagu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću u kojoj se navodi da Hrvatska ima ima pravo na odštetu.

“Presude haaškog suda pratimo i analizirali smo ih. Što se tiče teme ratne štete i tužbe, to je tema koju smo podigli na bilateralnu razinu. Ministarstvo vanjskih poslova i pravosuđa rade na toj temi i nismo je smetnuli s uma. Nastojat ćemo da pravda bude realizirana i da istina o Domovinskom ratu u Hrvatskoj, ali i međunarodno, nigdje nije upitna”, odgovorio je Plenković.

Nakon toga je Mlinarić dodao da nema ništa osobno protiv udruženja logoraša i nestalih, ali da je to preozbiljno pitanje da bi se prepustilo udruženjima. Smatra da Hrvatska treba formirati pravni tim te konstatira da pojedinci gube tužbe pred srbijanskim sudovima.

“Ti ljudi se nisu borili za sebe ili svoju kuću, nego za svoju državu. Stoga bi se očekivalo da država ima odvjetnički tim”, naglasio je Mlinarić.

Podsjetio je da je Njemačka godinama isplaćivala ratnu odštetu.

“Nije stvar novca, ja ga se od svog logora odričem, no da za povijest ostane zapisano”, poručio je Mlinarić./HMS/

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ŠIROKI BRIJEG

Svoje stihove govorili pjesnici iz Širokog Brijega, Mostara, Rame, Ljubuškog, Posušja i Imotskoga

Posljednji od četiri književna susreta ovogodišnje manifestacije „Književna večer s književnicima s područja Županije Zapadnohercegovačke“, u organizaciji knjižnica ove županije, upriličena je u Narodnoj...