PLENKOVIĆ: Neka val kojega smo ovdje pokrenuli unaprijedi život svih naših prijatelja u BiH

Nakon što je Europsko vijeće u Bruxellesu odlučilo otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako nije bilo jednostavno postići konsenzus.

– Bili ste svjesni teške rasprave sinoć u nizozemskom parlamentu gdje je inače specifična situacija, gdje je premijer i dalje gospodin Rutte, ali se u međuvremenu sastav nizozemskog parlamenta promijenio. Tamo nema više većinu. Bio je niz stranaka koje su bile protiv toga da on danas pristane na ovu odluku – pojasnio je Plenković.

Kako je napomenuo, u današnjoj odluci uvrštena je referenca da Bosna i Hercegovina ispuni sve relevantne korake koji su ostali iz 8+1 točaka postavljenih 2022. godine.

On navodi da je, u svakom slučaju, gotovo većina kriterija ispunjena te da ostaje još njih nekoliko.

– Sigurno ćemo u sljedećem razdoblju vidjeti novi entuzijazam svih ključnih političkih aktera u BiH, čvrsto stavljanje sidra na europski put BiH, njenu bolju stabilnost i funkcionalnost. Meni je posebno drago da su se sve ove odluke donosile u trenucima kada su politički predstavnici hrvatskoga naroda bili na najistaknutijim dužnostima u BiH, kada smo ih mi kao Vlada itekako snažno politički poduprli i omogućili da se stvori ovaj konsenzus – istaknuo je Plenković.

Ponovno je istaknuo kako je ovo veliki dan za Bosnu i Hercegovinu i za sva tri konstitutivna naroda.

– Ovo je bio dugogodišnji politički napor, najprije emancipirati temu BiH na dnevni red Europske unije. Potom emancipirati pitanje Hrvata kao konstitutivnog naroda, a zatim osigurati da se svi ovi bitni institucionalni koraci važne teške zahtjevne političke odluke donesu, u tome smo uspjeli – dodao je Plenković.

Rekao je kako je Bosna i Hercegovina napravila dobre korake usvojivši brojne zakone, ali je napomenuo da je potrebno usuglasiti još nekoliko političkih odluka, prije svega Zakon o sudovima, kao i Izborni zakon.

Kako je naglasio, današnja odluka predstavlja poticaj, prije svega koaliciji, ali i svim narodima u BiH, da se dogovore oko temeljnoga pitanja, odnosno ravnopravnosti izbora hrvatskih političkih predstavnika, na način da Hrvate zastupaju legitimni predstavnici.

– Ovo je velika geopolitička, strateška poruka Europske unije svim narodima, liderima, institucijama, političkim strankama. Šansa otvaranja ovih vrata je za stabilnost i za razvoj Bosne i Hercegovine, a što je najbitnije, za bolji ekonomski i socijalni standard. Neka taj val kojega smo danas ovdje pokrenuli unaprijedi život svih naših prijatelja u BIH – zaključio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković./HMS/

1 COMMENT

  1. PLENKOVICU BRAVO. NO IMA DOSTA LJUDI KOJI TE POTEZE GLEDAJU S PRIJEZIROM.ZALOSNO. NEKIMA POMAZES A ONI TE PLJUJU . JEDNOSTAVNO TAKO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img