HRVATSKI PREMIJER NA SUMMITU U ZAGREBU

PLENKOVIĆ: Ne biti na strani Ukrajine znači biti uz Kremlj, koji brutalnom silom želi ostvariti svoje osvajačke ciljeve

Premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je na otvaranju parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme da se konferencija odvija u okolnostima novih brutalnih napada na Ukrajinu.

– Ukrajinski narod pokazao je da je snažan, da se neće obeshrabriti, već će se snažno i odlučno boriti za slobodu i teritorijalni integritet. Tu smo da bismo poslali tri poruke: da je Krim Ukrajina, da su Doneck i Luhansk Ukrajina, da su svi privremeno okupirani teritoriji ukrajinski. Druga poruka je da parlamentarci daju potporu zastupnicima u Vrhovnoj Radi, koji u zahtjevnim okolnostima kontinuirano rade. Treće je dati snažnu poruku svjetskom poretku utemeljenom na međunarodnom pravu, rekao je.

– Hrvatska je kontinuirano davala podršku Ukrajinu – politički, diplomatski, vojno, financijski, ekonomski i humanitarno. Domaćinstvo ovog sastanka je simbolički još jedna manifestacija da u ovim teškim okolnostima hodamo uz nju, da smo uz prijatelja kada je u potrebi. To činimo jer danas biti na strani Ukrajine je moralno, pravno i civilizacijski ispravan čin. Ne biti na strani Ukrajine znači biti na strani onih koji brutalnom silom žele ostvariti svoje osvajačke ciljeve, biti uz Kremlj i njegove ortake u ovom sramnom i bolnom dobu europske i svjetske povijesti, te izdaja svih načela na kojima se temelji demokratski svijet. A biti uz Ukrajinu znači biti na pravoj strani povijesti, rekao je Plenković.

Ponovio je kako je Hrvatska 1991. bila među prvima koja je podržala Ukrajinu u težnji za neovisnost, a Ukrajina među prvima priznala Hrvatsku te joj tada vojno pomogla.

– Mi to nećemo nikada zaboraviti, rekao je premijer Hrvatske, dodavši kako Hrvatska cijeni što je Ukrajina učinila u vrijeme tadašnjeg nepravednog embarga nad Hrvatskom.

Plenković je istaknuo da se konferencija događa u kontekstu novih brutalnih ruskih napada dronovima na civile i infrastrukturu kako bi se demoralizirao ukrajinski narod uoči zime, no da su Ukrajinci u proteklih godinu dana, ali i proteklih osam godina, pokazali da su snažni i čvrsti te da ih se ne može obeshrabriti kad se udara na njihov identitet i kad mu se lijepe etikete denacifikacije.

Hrvatski premijer ponovio je da Krim pripada Ukrajini, kao i Donjeck i Luhansk te svi privremeno okupirani teritoriji koje će Ukrajina vratiti i ostvariti svoj teritorijalni integrite”.

Plenković je rekao i kako ovo okupljanje šalje snažnu poruku podrške svjetskom poretku koji je utemeljen na međunarodnom pravu, na načelima globalnog upravljanja iza kojih stoji cijeli demokratski svijet.

– Taj demokratski svijet neće prihvatiti model koji je Rusija koristila na Krimu, a potom i u novo okupiranim dijelovima Ukrajine – napadni, protjeraj, okupiraj, organiziraj lažne referendume i anektiraj, rekao je./HMS/

1 COMMENT

  1. Najveca nesreco Hrvata, i grobaru Hrvatskoga naroda. Pitan se koliko si doza dosada primija od feldmarsala Klaus Schwaba i Urzule?. Jugoslavencino transhumanisticka.

Comments are closed.

Najnovije