Plenković: Hrvatska je najveći zagovaratelj ubrzanja članstva BiH u EU

– Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Sarajevu da je Hrvatska godinama najsnažniji, najčvršći, najveći zagovaratelj i prijatelj Bosne i Hercegovine kada je riječ o ubrzanju njenog članstva u Europskoj uniji.

Nakon susreta s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, te predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Nizozemske Markom Rutteom, Plenković je naveo da njihov današnji posjet služi kao poticaj prije svega Vijeću ministara BiH, ali i Parlamentarnoj skupštini BiH da u sljedećim tjednima donese određene zakone, da poduzme određene reformske napore kako bi dali argumente Europskoj komisiji i predsjednici Leyen da u svom izvještaju koje će pripremiti za šefove države i vlada, koji će se sastati u Bruxellesu 21. i 22. ožujka, stvori preduvjete da se postigne konsenzus među 27 država članica o otvaranju pregovora s BiH.

Dodao je da su se u protekle dvije godine dogodile velike promjene kada je riječ o politici proširenja, te da promijenjeni kontekst, pa i metodologija pregovora daje šansu Bosni i Hercegovini da uhvati korak s drugim zemljama jugoistoka Europe.

– Moj je dojam da ćemo u sljedećim tjednima uz potporu svih nas, ali prije svega uz političko preuzimanje odgovornosti i identificiranje svih aktera u političkom životu BiH, a osobito vladajuće koalicije, dobiti upravo one argumente da ta odluka u ožujku bude i donesena – naglasio je Plenković.

Napomenuo je da će, ako se propusti mart, vjerojatno biti propuštena cijela ova godina u pogledu donošenja pozitivnih odluka o BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img