Sve vijesti

HRVATSKI PREMIJER ZA FRANCE 24

PLENKOVIĆ: Civilne žrtve moraju se izbjeći, a izraelski odgovor mora biti usmjeren na Hamas

Civilne žrtve moraju se izbjeći, a izraelski odgovor mora biti usmjeren na Hamas, a ne protiv palestinskog naroda u Gazi, rekao je, nakon jesenskog Vijeća EU održanog tijekom vikenda u Bruxellesu, hrvatski premijer Andrej Plenković u razgovoru za France 24.

Podsjetio je na “namjernu provokaciju” Hamasa, teroristički napad izveden 7. listopada, kao i na potporu EU kada je posrijedi pravo Izraela da “zaštiti svoju sigurnost, ali i da se brani, poštujući pritom međunarodno i humanitarno pravo”. Istaknuo je da “se civilne žrtve moraju izbjeći, a izraelski odgovor mora biti usmjeren na Hamas, a ne protiv palestinskog naroda u Gazi”.

Europska unija reagirala je zbunjeno i oklijevajući, a potom je uslijedilo nekoliko posjeta europskih čelnika Izraelu, bez ranije dogovorenog plana, prenosi France 24, francuska državna informativna TV mreža sa sjedištem u Parizu. Na posljednjem Vijeću europski su čelnici donijeli zajednički zaključak kojim pozivaju na stanke u sukobima, kao i na otvaranje humanitarnih koridora.

Teme o kojima se razgovaralo na Vijeću EU bili su sukob između Izraela i Hamasa, ali i sukob između Ukrajine i Rusije. Europski čelnici su, među ostalim raspravljali i o proširenju EU, granicama, imigraciji te o gospodarskim perspektivama i pravilima EU.

Europska unija najveći je donator humanitarne pomoći Palestincima (1.2 milijarde eura u posljednje dvije godine), no čini se da njezino djelovanje nema previše utjecaja u regiji, smatra France 24.

“Odluka Komisije o utrostručenju količine humanitarne pomoći, uz potporu zemalja članica, bila je važna i nužna”, rekao je za France 24 hrvatski premijer. “Nedavni politički posjeti predstavnika europskih institucija i šefova država i vlada poslali su jasnu poruku: osudu, potrebu da se izbjegavaju civilne žrtve, kao i eskalacija sukoba u regiji, s obzirom na to da sada imamo previše sukoba u Europi.”

Francuska informativna TV mreža piše kako Plenković ovdje očito misli na drugi sukob koji trenutačno zaokuplja Europljane, a to je rat između Rusije i Ukrajine./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDATELJICA VIJEĆA MINISTARA

Krišto u Bruxellesu na političkom forumu o EU integracijama BiH

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto boravit će sutra u Bruxellesu, gdje će sudjelovati na Drugom političkom forumu na visokoj razini o EU integracijama...