Plenarni sastanak svih čelnika zemalja EU-a odgođen do daljnjega

Plenarni sastanak Europskog vijeća, na kojemu čelnici država i vlada zemalja Europske unije razmatraju proračun EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. odgođen je. Vodili su se žestoki razgovori kako bi se približila suprotstavljena stajališta o višegodišnjem financijskom okviru, a trebao se prihvatiti i sedmogodišnji proračun ključan za razvoj Unije.

U međuvremenu, čelnici zemalja Prijatelja kohezije sastali su se kako bi pokušali dogovoriti zajednički pristup. Isto je prije njih napravila i skupina četiriju “štedljivih” zemalja iz tzv. “kluba škrtaca”, prenosi Hrt.hr

Sadašnji proračun iznosi 1000 milijardi, Europska komisija predlaže proračun od 1135 milijardi, a predsjednik Europskog vijeća Charles Michel – 1094,8 milijardi, što je 1,074% bruto nacionalnog dohotka 27 država članica. Prema diplomatskim izvorima, Michelovu prijedlogu snažno su se usprotivili čelnici Austrije, Danske, Švedske i Nizozemske, koji inzistiraju da proračun ne smije biti veći od 1% bruto nacionalnog dohotka.

Zemlje koje primaju više nego što uplaćuju, a to je većina, među kojima je i Hrvatska – protive se oštrijim rezovima u poljoprivrednoj i kohezijskoj politici. Njima se pridružila i Francuska koja iz Europske poljoprivredne omotnice prima 11 milijardi eura i predsjednik Emmanuel Macron se ne želi u Pariz vratiti s manje novaca, javlja naša dopisnica iz Bruxellesa Jasna Paro. Pojavile su se i nove stavke u proračunu kao što je financiranje tranzicije prema zelenoj ekonomiji, priprema za digitano društvo budućnosti i zajednička obrana.

– Nikad nije dovoljno, ali morate imati širi kontekst: stav premijera nekoliko zemalja neto kontributora koje ne žele povećanje proračuna, aspiracije i ambicije zemalja prijatelja kohezije te novi prioriteti. Dakle, određenje iznos sredstava. Nije lako u svim tim pregovorima i kompromisima namiriti sve. Treba uzeti u obzir i činjenicu da odlazi Ujedinjena Kraljevina i da je manje sredstava na raspolaganju u ovih sedam godina. Mislim da smo već pokazali specifičnu razliku koja vezano za Hrvatsku zaista postoji, kazao je premijer RH Andrej Plenković. Mi smo se zalagali za pitanja koja su nam važna a to su: kohezijska politika, demografska revitalizacija, dodao je.

Češki premijer Andrej Babiš poručio je na Twitteru da “možemo ići ravno doma ako skupina od četiri bogate zemlje nastavi inzistirati na tome”.

Sastanci su jučer išli po redoslijedu kojim se smjenjuju rotirajuća predsjedništva, pa je tako prvi na redu bio hrvatski premijer Andrej Plenković, zatim njemačka kancelarka Angela Merkel, portugalski premijer Antonio Costa, slovenski Marjan Šarec, francuski predsjednik Emmanuel Macron. Zadnja je bila finska premijerka Sansa Marin, čija je zemlja predsjedavala u drugoj polovici prošle godine./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije