Platini: VAR je oštetio Hrvatsku u finalu, suci čuvaju svoja leđa

Michel Platini, veliki francuski nogometaš i bivši predsjednik UEFA-e, protjeran uslijed korupcijske afere, borio se protiv tehnologije i VAR-a dok je bio na čelu nogometne Europe, piše Index.hr.

U intervjuu za L’Equipe danas kaže kako VAR nije donio više pravde u ovaj sport.

Platini smatra kako VAR služi samo za zaštitu nogometnih čelnika.

“VAR nije donio više pravde nogometu. Poznajem FIFA-u, njihov posao je pronaći statistiku koja im odgovara. U najboljem slučaju videozapis zaista može pomoći u prosuđivanju je li lopta prošla liniju ili nije. Ili kod zaleđa, jer se te odluke temelje na određenim činjenicama.”

Kako bi dokazao svoje tvrdnje, poslužio se primjerom iz finala SP-a između Hrvatske i Francuske. Konkretnije, penalom koji je sudac Pitana dosudio za Francuze nakon što je Perišić, koji se našao na potpuno krivom mjestu, igrao rukom. Lako je moguće da Perišić uopće nije vidio loptu, jer ju je Matuidi u skoku promašio glavom, a on je pogodio rukom. Francuska je povela u finalu autogolom Hrvatske i penalom koji je izazvao brojne reakcije.

“U finalu Svjetskog prvenstva koristio se VAR, ali kod prvog francuskog gola nije bio prekršaj. Kod jedanaesterca je službenik VAR-a zvao suca koji je postao vrsta lutke. Postavlja se pitanje, je li bilo ili nije bilo hrvatske ruke? Cijela Hrvatska smatra kako je ruka nehotična, dok je cijela Francuska tražila kaznu”, kazao je Platini.

Platini tvrdi kako će u budućnosti kapetani i vratari imati slušalice, a treneri će razgovarati s njima i voditi ih tijekom utakmice.

“Time ćemo sigurno ubiti nogomet, kao što se već dogodilo u biciklizmu i Formuli 1. Već smo ubili suce”, dodao je.

Suci će uvijek zagovarati VAR jer smanjuje njihovu odgovornost.

“Zašto su svi glavni suci za VAR-a? Jer pokriva njihova leđa, suci su uvijek na strani onih koji ih hrane”, zaključio je Platini./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije