Platini o mitu za Katar: Oni samo žele narušiti moj imidž

Predsjednik krovne europske nogometne organizacije, Michel Platini, odlučno je negirao bilo kakve optužbe koje su iznijeli engleski mediji oko primanja mita za dodjeljivanje domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. Kataru.

Kako tvrde engleski mediji, Platini je nakon nekoliko tajnih sastanaka s prvooptuženim Mohamedom Bin Hammamom, primio oko pet milijuna eura da da svoj glas Kataru. Međutim, engleski novinari idu i korak dalje te tvrde kako je na Platinija pritisak vršio i tadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy s kojim se našao dan prije glasovanja o domaćinstvu.

– Takve neutemeljene glasine me uopće ne čude. Nalazimo se u važnom trenutku za budućnost nogometa i takve glasine su tu kako bi se narušio moj imidž. Nalazio sam se s Bin Hammamom? Pa, naravno da sam se nalazio s njim. Obojica smo članovi Izvršnog odbora još od 2002. godine. Želio sam da širimo nogometne horizonte i zato sam glasao za Katar – rekao je Platini te nastavio:
– Nicolas Sarkozy mi nije rekao što da radim. Meni nitko ne govori što da radim. Ponavljam, glasovao sam za Katar jer sam uvjeren kako moramo širiti nogometne horizonte – završio je predsjednik Uefe.
Širenje horizonata

Podsjetimo, engleski mediji objavili su kako su u posjedu tajnih dokumenata koji dokazuju kako je bivši katarski nogometni dužnosnik, čelnik Azijskog nogometnog saveza te član Izvršnog odbora Fife, Mohamed Bin Hammam, doslovno kupio Svjetsko prvenstvo 2022. godine koje je krovna svjetska nogometna organizacija glasovanjem dodijelila Kataru.

Sunday Times piše kako je Bin Hammam plaćao velike svote novca na račune dužnosnika Fife koji su glasovali te kako je za sve skupa potrošio 3,7 milijuna eura. Isti list navodi i kako je Bin Hammam navodno uplatio i 1,6 milijuna dolara na račun bivšeg dopredsjednika Fife Jacka Warnera iz Trinidada i Tobaga, od čega 450.000 neposredno prije glasovanja o domaćinu SP-a, razvoj istrage u cijeli slučaj uveo je i Platinija.

Fifina istraga koju vodi etička komisija na čelu s bivšim američkim uglednim odvjetnikom, Michaelom Garcijom, trebala bi biti dovršena do 9. lipnja, a kako je potpredsjednik Fife, Jim Boyce već najavio, dokaže li se slučaj podmićivanja, moguće je i novo glasovanje./HMS/

Najnovije

ZAMJENIK MINISTRA OBRANE BIH

OKOLIĆ: Većina Srba u OS BiH prešla bi u Vojsku Republike Srpske

Većina pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti spremna je prijeći u Vojsku Republike Srpske, ako bi bila ponovo formirana, izjavio je za RTRS zamjenik...