Plašenje Bošnjaka lažima

Portal Žurnal.info, kako i neki drugi sarajevski mediji, posljednjih mjeseci poistovjećuju Čovića i HDZ BiH s Hrvatima, pa sve ono što traže Hrvati, a traže da po presudi Ustavnog suda biraju, kao što priznaju i drugim narodima, svoje izaslanike u Federalni dom naroda i svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, zapravo traži Čović za sebe. I sva prava koja po Ustavu pripadaju Hrvatima, pripadaju Čoviću.

Tako Žurnal. info piše kako će Središnje izborno povjerenstvo BiH razmatrati dva prijedloga, koja, piše taj portal, “suštinski omogućavaju Draganu Čoviću i HDZ-u BiH potpunu kontrolu u Domu naroda FBiH”.

Tako prema navodnim prijedlozima SIP-a, do kojih je došao Žurnal iz Unsko-sanskog kantona bi se biralo 7 delegata, od čega 3 iz reda bošnjačkog, tri iz reda srpskog, i jedan iz reda Ostalih.

Iz Posavske županije birao bi se samo jedan delegat iz reda hrvatskog naroda.

Iz Tuzlanskog kantona bi se biralo 9 delegata, uključujući 5 Bošnjaka, dva Srbina i dva iz reda Ostalih.

Iz Zeničko-dobojske županije bi se biralo 7 delegata – četiri Bošnjaka, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan Ostali.

Iz BPK nema određenog broja delegata.

SBŽ bi davao pet delegata, od čega jedan Bošnjak i četiri Hrvata.

Iz HNŽ bi se biralo sedam delegata, pet Hrvata i dva Srbina.

Iz ZHŽ birala bi se četiri delegata hrvatske nacionalnosti.

Iz Kantona Sarajevo bi bilo izabrano 12 delegata, četiri Bošnjaka, pet Srba i tri Ostala.

Hercegbosanska županija bi davala šest delegata, dva Hrvata i četiri Srbina.

“Potpuna kontrola nad Federalnim Domom naroda”” od strane neke stranke bila bi moguća, najblaže rečeno, kada bi ta stranka imala većinu od ukupno 58 izaslanika, koja bi uključivala više od jedne trećine u svakom od četiri kluba. Čak i da svi Hrvati glasuju za HDZ i Čovića, što je naravno njihovo pravo, ta stranka i po ovom prijedlogu, može imati maksimalno 17 ( hrvatski klub) od ukupno 58 izaslanika u Federalnom domu naroda, koji ima tri nacionalna kluba (uz hrvatski, bošnjački i srpski), koji broje po 17 i Klub Ostalih koji ima 7 izaslanika. Dakle, manje od trećine izaslanika, odnosno moći i utjecaja.

Žurnal je, tako sedam mjeseci prije izbora Čovića i HDZ proglasio apsolutnim pobjednikom još neodržanih izbora, jer prema pisanju ovog manipulatorskog medija, ispada kako će većina izaslanika koji budu izabrani u Dom naroda biti izaslanici HDZ-a odnosno Čovića, što je i praktično i teorijski nemoguće, budući je poznato da je HDZ-ovo biračko tjelo predominantno hrvatsko.

Kako su sarajevski mediji već stvorili percepciju o Čoviću kao političaru “koji s Dodikom ruši i dijeli Bosnu”, onda je najefikasniji način da se osujeti svako riješenje koje bi omogućilo Hrvatima izabrati svoje predstavnike, predstaviti ga kao pravo ili moć koju netko daje rušitelju Bosne- Čoviću. I eto poziva “patriotima” da se dignu u “obranu Bosne”, a zapravo u opstruiranje ravnopravnosti Hrvata s druga dva naroda.

Postoji odredba Kaznenog zakona BiH, kojom se sankcionira širenje lažnih vijesti, kojima je cilj uznemiravanje javnosti, a Žurnal.info upravo to čini. Nakon što je prethodno smišljeno demoniziran u bošnjačkoj javnosti, kako rušitelj BiH, kako bi se tako kompromitiralo hrvatske zahtjeve za ravnopravnošću, Žurnal.info sada svjesno uznemirava bošnjačku javnost lažima kako će Čović i HDZ BiH, prema prijedlogu SIP-a, dobiti “potpunu kontrolu nad Federalnim Domom naroda”./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

25 MILIJUNA KM

Zahuktali se radovi na izgradnji autoceste od Bune do Počitelja

Na izgradnji 7,2 km duge poddionice Buna – Počitelj trenutno je angažirano 120 radnika i više od 50 strojeva. Radovi na objektima su pri...