Vlada F BiH naložila javnim poduzećima izmirenje obveza prema MIO

Nakon što je danas razmatrala plan aktivnosti i konkretnih mjera s ciljem financijske konsolidacije mirovinskog sustava Federacije BiH, Vlada FBiH je zadužila poreske obveznike u većinskom državnom vlasništvu, javna poduzeća i javne ustanove da, u roku od 15 dana, izrade program plaćanja zaostalih neplaćenih doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje i to tako da u svakoj od naredne tri godine bude naplaćena po jedna trećina neplaćenih obveza. Također im je naložena striktna provedba Zakona o doprinosima, kako bi bilo zaustavljeno neplaćanje doprinosa za mirovisnko i invalidsko osiguranje, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Vlada je zadužila Federalni zavod MIO da izradi program smanjivanja troškova svog fukcioniranja i naložila mu da sredstva od doprinosa i drugih izvora, uključujući i vlastite prihode, troši isključivo za isplatu mirovina i materijalne troškove.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 53. sjednici, koja je održana u Sarajevu, usvojila izvještaj o radu Interresorne radne grupe za izradu teksta izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja i Prijedlog zakona uputila u Parlament na usvajanje po hitnom postupku, a na zahtjev zastupničkihklubova oba parlamentarna doma.

Revizorski timovi

Na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja branitelja, dana je suglasnost za izmjenu Pravilnika o formiranju i radu revizorskih timova za kontrolu i Revizorskog tima za koordinaciju. Izmjenom je, u cilju efikasnijeg i bržeg obavljanja poslova kontrole zakonitosti na terenu, za koji su zaduženi revizorski timovi, omogućeno da u slučaju potrebe broj revizorskih timova za kontrolu, sa sadašnjih sedam,  bude povećan do deset.

Danas je prihvaćen deseti tromjesečni izvještaj o provedbi Projekta registracije nekretnina u FBiH za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2016. godine, te dopušteno korištenje sredstava s posebnog transakcijskog računa za financiranje predviđenih aktivnosti.

Projekt registracije nekretnina financiran je kreditnim sredstvima Svjetske banke i njegova ukupna vrijednost za Federaciju BiH iznosi 17,4 milijuna dolara.

Izmirenje duga Rudostroja iz kaknja

Federalna vlada donijela je Odluku kojom odobrava pokretanje postupka financijske konsolidacije gospodarskog društva „Rudstroj” d.d. Kakanj sa stopostotnim učešćem privatnog kapitala koji obuhvaća izmirenje dugovanja ovog gospodarskog društva nastalih zaključno do 30.9.2013. godine u ukupnom iznosu od 1.314.948,05 KM.

Vlada FBiH danas je upoznata o realizaciji aktivnosti Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u okviru Projekta unapređenja poslovnog okruženja i pristupa tržištu u Bosni i Hercegovini, te konstatirala da je, u cilju realizacije aktivnosti iz ovog projekta, potrebno izraditi tekst Prednacrta zakona o obrtu i srodnim djelatnostima. /HMS/

Najnovije

DRUGI PIŠU

ČEVRA: Naivni su svi koji misle da je Dodik gotov, zašto Sarajevo nema odgovor

Velika većina „probosanskih političkih snaga“, takozvanih političkih analitičara i intelektualaca u BiH, ima jedan te isti problem – naivno žive u vlastitim iluzijama i...