Pillay: Masovna pogubljenja u Iraku, Obama šalje 275 vojnika

Snage povezane s ekstremističkim pokretom ISIL, gotovo sigurno su, vršili ratne zločine u Iraku, nad onima koji se nisu borili s njima, priopćilaa je Navi Pillay.

Izvještaji su pokazali da su vojnici, regruti, policajci i ostali koji su se predali ili bili zarobljeni, bili masovno ubijani, dodala je visoka povjerenica UN za ljudska prava.

-Iako broj za sada ne može biti točno utvrđen, očigledno su sustavno vršene serije hladnokrvnih pogubljenja, većinom na različitim lokacijama u oblasti Tikrita, gotovo sigurno u razmjerama ratnih zločina – rekla je Pillay, prenosi Reuters.

Američki predsjednik Barack Obama objavio je da će 275 američkih vojnika biti poslano u Irak kako bi pružili sigurnost za američko veleposlanstvo u Bagdadu dok sunitski pobunjenici nastavljaju testirati iračke snage sigurnosti u svom približivanju prijestonici.

– Te snage se šalju u cilju zaštite američkih građana i imovine, ukoliko to bude neophodno, i opremljene su za borbu. Te snage će ostati u Iraku dok sigurnosna situacija ne postane takva da njihovo prisustvo više ne bude potrebno – navodi Obama u pismu poslanom čelnicima Zastupničkog doma i Senata, prenosi Russia Today.

– Glasnogovornik Bijele kuće priopćio je da je slanje oružanih snaga SAD-a u skladu s “rezolucijom o ratnim ovlastima”. /HMS/

Najnovije

IMA SE, MOŽE SE...

Haaland na oproštajne darove potrošio pola milijuna eura: Častio i kuhare, fizioterapeute, liječnike…

Norveški napadač Erling Haaland (21) podijelio je desetke skupih satova suigračima i klupskom osoblju kao oproštajne darove na odlasku iz Borussije Dortmund u Manchester...