Picula šef izaslanstva 
Europarlamenta za BiH i Kosovo?

Najizgledniji kandidat za novog europskog povjerenika za proširenje EU jedan je iskusni diplomat hrvatskog porijekla,Mađar Tibor Navracsics, doznaje Večernji list od upućenih izvora u Bruxellesu. Mađarska, naime, lobira da njezin povjerenik u novoj Komisiji dobije resor proširenja, a premijer Viktor Orban želi za to mjesto nominirati svog sadašnjeg ministra vanjskih poslova Navracsicsa, kojemu je djed bio Hrvat i koji i sâm govori hrvatskim jezikom.

Jedina prepreka tom scenariju je zahtjev koji je jučer javno upućen budućem predsjedniku EK Jean-Claudeu Junckeru, prema kojem bi od 28 mjesta u Europskoj komisiji ipak barem 10 trebale popunjavati žene. S obzirom na to da velika većina država EU zasad kani nominirati muškarce, moguće je da se mnoge zemlje nađu pod tihim pritiskom da nominiraju žene, te bi i Orban, kažu upućeni izvori, u tom slučaju umjesto Navracsicsa možda ipak nominirao žensku osobu kao svoju drugu željenu opciju.

Jean-Claude Juncker, koji bi trebao biti potvrđen za novog predsjednika Komisije na sjednici Europskog parlamenta u utorak u Strasbourgu, izjavio je ranije da ne očekuje da će se u njegovu mandatu u sljedećih pet godina dogoditi novo proširenje EU. No, bez obzira na to, Mađarskoj je stalo do toga da njezin predstavnik obnaša dužnost povjerenika za proširenje jer je Srbija, koju Budimpešta smatra važnom susjednom zemljom, upravo započela pregovore.

Hrvatska Vlada planira ponovno nominirati Nevena Mimicu za mjesto europskog povjerenika, ali još nema informacija o tome za koji resor Hrvatska lobira. Mimica još nije ni nominiran službeno, iako su neke druge države, poput Austrije, već i službeno nominirale i završile proces saslušanja svog kandidata u nacionalnom parlamentu.
Austrijanac Johannes Hahn, koji je dosad bio povjerenik za regionalni razvoj pa se Hrvatska njemu obraćala s idejom o gradnji Pelješkog mosta, ponovno će biti europski povjerenik, ali još se ne zna njegov resor.

Upućeni izvori kažu da bi službeni Zagreb rado lobirao i za mjesto povjerenika za proširenje i za mjesto povjerenika za regionalni razvoj, ali da su svi svjesni da Hrvatska to ne bi mogla dobiti jer je posljednja ušla u EU. Resor zaštite potrošača, koji je dosad pokrivao Mimica, smatra se najmanje atraktivnim resorom među državama članicama.

No, zato je jedan drugi predstavnik Hrvatske na putu da dobije poziciju šefa izaslanstva Europskog parlamenta za BiH i Kosovo. Političke grupe u EP-u jučer su, kako saznaje Večernji list, napravile raspored šefova izaslanstava i po tom rasporedu, koji još treba biti potvrđen sljedeći tjedan na sjednici u Strasbourgu, SDP-ov zastupnik Tonino Picula postaje voditelj izaslanstva EP-a za Kosovo i BiH.

– Koliko god Juncker govorio da ne treba računati na novo proširenje EU u sljedećih pet godina, treba računati da proces ostane živ. A nitko nije pozvaniji od Hrvatske da dade svoj doprinos politici proširenja. Mislim da izaslanstvo EP-a sa mnom na čelu može artikulirati drugačiju politiku EU prema BiH – kaže Tonino Picula.

Točna imena novih europskih povjerenika u Komisiji i njihovi točni resori neće se još znati dok Juncker formalno i ne bude potvrđen u Parlamentu i dok ne počne sastavljati svoj tim./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije