Hrvatski Medijski Servis

Petro Porošenko: “Putin želi čitavu Europu”

Putin i Porošenko

“Putin će ići tako daleko koliko mu se dopusti. On želi čitavu Europu”, rekao je Porošenko u razgovoru na engleskom za Radio France Internationale.

“Pripojenjem Krima i agresijom na istok Ukrajine Putin je narušio sustav međunarodne sigurnosti”, istaknuo je.
Moskva je anektirala Krim u ožujku 2014. nakon ulaska ruske vojske na taj poluotok i spornog referenduma koji su Kijev i Zapad ocijenili nezakonitim.

U nastavku razgovora Porošenko je kazao: “Je li napad na Finsku moguć? Jest. I Finska je toga svjesna. Je li moguć napad na baltičke zemlje? Dakako. A napad na prostoru Crnoga mora? Da, moguć je.”
“Zato kada razgovaramo o Ukrajincima koji se bore na istoku moje domovine, ne govorimo samo o borbi za cjelovitost i neovisnost Ukrajine, nego i o borbi za demokraciju, slobodu i za sigurnost čitavog europskog kontinenta”, rekao je Porošenko.

U sukobu ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine od travnja 2014. poginulo je više od 6.500 vojnika.

“Dok razgovaramo događa se prava agresija na moju zemlju, 9.000 ruskih vojnika opremljenih modernim ruskim oružjem zauzelo je moju zemlju”, rekao je Porošenko, osudivši “grubo kršenje međunarodnoga prava”.
Novo primirje uvedeno je 15. veljače na tom separatističkom području, ali se krvavi sukobi nastavljaju gotovo svakodnevno./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte