Sve vijesti

MOSTAR

Petorica Hrvata oslobođena optužbi za ubojstvo i ranjavanje Bošnjaka u Liska ulici

Županijski sud u Mostaru oslobodio je odgovornosti petoricu nekadašnjih hrvatskih policajaca za jedno ubojstvo i ranjavanje skupine Bošnjaka u Liska ulici u Mostaru 1997. godine.

Sudsko vijeće je nakon nekoliko ponovljenih postupaka ocijenilo kako nema dokaza da su optuženi Josip Cvitanović Cviki, Božo Perić, Željko Planinić, Zlatko Pavlović i Ivan Hrkać odgovorni za zločin.

Podsjetimo, izgred u Liska ulici dogodio se kada je skupina Bošnjaka pokušala posjetiti groblje nastalo u ratu u Liska ulici iako su tu posjetu zabranile policijske vlasti u zapadnom dijelu grada jer se u neposrednoj blizini održavao karneval povodom maškara objašnjavajući da zbog toga prijeti potencijalni sukob.

U napadu na skupinu bošnjačkih civila ubijen je Šefik Sulejmanović, a Seid Maksumić i Safet Radoš teško su ranjeni. Među 30 ranjenih bio je i mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

Odvjetnik Nino Gvozdić za RTV Herceg Bosne je rekao da je prvostupanjska oslobađajuća presuda donesena iz razloga što sudsko vijeće u sastavu Erna Filipović, Nada Hamović Kovačević i Azra Šunje nije izvan razumne sumnje moglo utvrditi činjenicu da su ova petorica optuženih glavni vinovnici.

‘Tu je ostalo nerazjašnjeno tko je stvorio nered i zbog čega je došlo do nereda’, rekao je Gvozdić.

Mostarski odvjetnik ovu presudu smatra iznimno bitnom za odnose u gradu.

“Očigledno je to bila planirana akcija da se izazove izgred i da se prebaci krivnja na hrvatsku stranu”, rekao je Gvozdić i dodao da je u cijelom postupku saslušano preko 50 svjedoka.

“Međutim, nije saslušan jedan od glavnih aktera čitavog događaja, Safet Oručević, koji je po mom mišljenju kao političar imao veliku ulogu da se dogodi nešto na čemu bi on mogao skupljati političke poene”, rekao je Gvozdić dodavši da u prilog njegove izjave ide tvrdnja efendije koji je bio svjedok u sudnici, a koji je kazao da ih je “Oručević poveo u posjetu groblju”.

Odvjetnik Gvozdić izrazio je zadovoljstvo zbog oslobađajuće presude za spomenutu petorku te je kazao da je uvjeren da će ova presuda izdržati i provjeru i na vrhovnom sudu Federacije BiH, ako do nje dođe./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZAGREB

Troje radnika ozlijeđeno, jedan teže u odronu otpada

Tri su osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže, u jutrošnjem odronu otpada na Jakuševcu, izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši da se odgovornost...