PENDEŠ: Uvjerena sam da će i BiH do kraja godine aktivirati MAP

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da su NATO vrata otvorena za Makedoniju, a da li će kroz njih proći, mogu odlučiti samo oni na referendumu 30. rujna. NATO integracije uz europske, svakako su glavni prioriteti i naše zemlje. Ministrica obrane BiH Marina Pendeš istakla je da očekuje do kraja godine aktivaciju MAP-a za BiH.

Po svemu sudeći još jedna zemlja regije postat će u skorije vrijeme članica NATO alijanse. Ministrica obrane BiH kazala je za N1 da čekuje pozitivan ishod tog referenduma.

“Očekujem da će narod Makedonije prepoznati koja je bitnost tog referenduma i članstva u NATO-u koji će je dovesti do članstva u EU. Očekujem pozitivan ishod tog referenduma koji će pomoći Makedoniji, ali sam uvjerena da će i BiH do kraja godine aktivirati MAP koji će nam pomoći da u narednih nekoliko godina odradimo i ono što je Makedonija odradila. Uvijek sam optimista”, kazala je Pendeš.

Nije uknjižena perspektivna vojna imovina na cijelom prostoru BiH. Pendeš smatra da što prije donesemo zakon o državnoj imovini otklonit će se svi nedostaci.

Ona je uvjerena da postoji politička volja da se donese Zakon o državnoj imovini.

“Pokazali smo kredibilan napor i učinili maksimum jer prije 2015. godine nije bila knjižena državna imovina. Nijedna lokacija nije bila knjižena. Sada imamo 31 lokaciju od 57 lokacija”, kazala je Pendeš.

Postojala je spremnost da se aktivira MAP (Aktivacijski plan za članstvo) za BiH, ali zbog izbora to nije učinjeno istakla je Pendeš.

“Postojala je spremnost većine partnera i članica NATO-a da se aktivira MAP za Bosnu i Hercegovinu, ali su neki bili skeptični jer su mislili da će ako se to uradi prije izbora dati snaga nekim političkim strankama. Smatram da će se poslije izbora otkloniti sve prepreke. Poslije izbora će se aktivirati MAP. MAP nije članstvo u NATO-u. Aktiviranjem MAP-a BiH preuzima dodatne obveze kako bi vodili određene reforme ne samo u obrambenom sektoru, već i u sektoru pravde, zaštite ljudskih prava, ekonomske reforme….Aktiviranje MAP-a je poruka i ovdje i izvan BiH. Ljetos je i njemačka kancelarka Angela Merkel kazala da će podržati aktiviranje MAP-a za Bosnu i Hercegovinu.”, podsjetila je Pendeš.

Kao razlog zašto mladi nisu zainteresirani za prijem u vojnu službu ministica ističe neusvajanje Zakona o povećanju plaća vojnicima i dočasnicima.

“Promijenili smo zakon koji mladićima i djevojkama omogućava vojnu službu do četrdesete godine, ali nismo promijenili zakon kojim se povećava plaća vojnika i dočasnika. Taj zakon nije još uvijek usvojen u Domu naroda. Očekujem da se poslije izbora usvoji i taj zakon kada bude malo bolja atmosfera”, zaključila je Pendeš./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img