O INICIJATIVI MILIJUN POTPISA ZA GRAĐANSKU BIH

PENDEŠ: To je Komšićev perfidni pokušaj rušenja ustavnopravnog poretka BiH

Izaslanica u Hrvatskom klubu Doma naroda BiH Marina Pendeš komentarirala je inicijativu drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića “”Milijun potpisa za građansku BiH” kojom kroz upućeni manifest poziva građane da podrže inicijativu nazivajući je nadstranačkim i kolektivnim dobrom.

Njenu izjavu prenosimo u cijelosti:

– Željko Komšić i njegova Demokratska fronta i ovim potezom pokazuju da im interes nije stabilnost i funkcionalnost institucija BiH već konstantno unošenje nereda. Od toliko ljubavi prema BiH i njenim građanima Komšić predlaže inicijative za koje zna i duboko je svjestan da nikada neće moći dobiti podršku, onakvu kakvu on i njegovi puleni očekuju. Ponoviti ću, samo 3 posto vlasti u institucijama ima nacionalni predznak i rezervirano je za nacionalne kolektivitete (Predsjedništvo i Domovi naroda) sve drugo zadovoljava građanski princip predstavljanja.

Predizborna kampanja

Što je onda svrha ovakvim inicijativama osim izborne kampanje potpuno lišene bilo kakve odgovornosti i prema državi i prema građanima, bošnjačkim biračima kojima se obraća. Sjetite se kampanje Harisa Silajdžića “100 posto BiH” kako je završila i gdje su glavni protagonisti te priče danas. Ovakvim postupcima Komšić narušava i ono elementarno povjerenje koje je stvoreno i među narodima i prema institucijama BiH, čime se otkriva kao remetilački faktor jer takve ideje sigurno nisu ni korisne ni plodonosne.

– Usudila bi se reći kako se ovdje radi o prikrivenom i perfidnom obliku nasrtaja ili pokušaju nasrtaja na ustavnopravni poredak BiH utvrđenom u Daytonu i Washingtonu. Svi znamo kako u političkom prostoru u BiH postoje različite političke ideje, različitih političkih faktora, kako urediti ovu državu. Ova inicijativa Željka Komšića nije ništa drugo osim kampanje u službi ovih Općih izbora i bezobrazno instrumentaliziranje biračima s ciljem podizanja naboja jer takve ideje su u potpunosti lišene vjerodostojnosti i realno su neutemeljene.

Ova inicijativa je i krajnje neodgovorna jer Komšić zna da u bošnjačkom biračkom tijelu postoji sentiment prema ideji građanske države ali bez ikakve šanse da takva ideja i zaživi. Komšićev politički program za ovu kampanju je potpuno dezavuiranje bošnjačkog biračkog tijela. Kada čujemo ideje nekih političkih faktora u BiH kako žele izdvojiti RS iz sastava BiH, kako će RS postati država onda je to separatizam i stalni pokušaj podrivanja ustavnopravnog poretka BiH. Koja je razlika između političke agende Željka Komšića i ove iz RS-a?

Neodgovorne i efemerne ideje

– Ona je u izravnoj suprotnosti i s planovima odnosno opredijeljenim stavovima glavnih aktera unutar međunarodne zajednice jer više puta smo mogli čuti kakvi su stavovi Veleposlanstva SAD kao ključnog tvorca Daytonskog mirovnog sporazuma. Zamislite kakva bi situacija i kakve bi reakcije tih istih političkih snaga koji nude ove agende bile na inicijativu “Milijun potpisa za Herceg-Bosnu”.

Svojim neodgovornim i efemernim idejama Komšić provocira reakciju drugih strana u BiH jer sasvim sigurno njegove namjere kojima etablira ideju građanske države neće proći bez toga. Kreiranje ove vrste nereda je razlog za reakciju OHR-a ali i ključnih aktera Daytonskog mirovnog sporazuma – kaže Marina Pendeš./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img