Hrvatski Medijski Servis

PENDEŠ: Šarović, Mektić i Zvizdić ne govore istinu

Foto: N1

-Način na koji se zakazuju sjednice i način na koji su dostavljaju materijali su razlozi zašto nisam došla na sjednicu Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. A upozoravala sam, -kazala je za N1 ministrica obrane BiH, Marina Pendeš.

Kako stoje stvari kada govorimo o kapacitetima Oružanih snaga BiH u smislu njihovog raspoređivanja na granici?

PENDEŠ: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kao kolektivni zapovjednik, može donijeti odluku o angažiranju Oružanih snaga ali to ne znači da će pripadnici OS BiH biti na granici kao što to radi Granična policija BiH. Mogu se aktivirati inženjerijske jedinice OS BiH u cilju sprečavanja ilegalnih migracija i takva privremena angažiranja iziskuju određena financijska sredstva jer nisu planirana za ovu godinu.

OS BiH kao oružane snage u cilju fizičkog zaustavljanja ili sprječavanja na granici se ne mogu angažirati jer to ne dozvoljava sadašnji Zakon o obrani.

Zašto niste došli na sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine?

PENDEŠ:  Način na koji se zakazuju sjednice i način na koji su dostavljaju materijali su razlozi zašto nisam došla na sjednicu. A upozoravala sam. Smatram da svaku sjednicu Vijeća ministara treba zakazati u skladu s Poslovnikom i materijale dostaviti na vrijeme.

Zašto su došli ministri iz SDS-a ili SDA? Jesu li oni materijale dobili na vrijeme?

PENDEŠ: Ne dobiju ni oni materijale. Trebalo bi napraviti analizu da se vidi koji su ministri u posljednjih četiri godine bili najviše puta prisutni na sjednici Vijeća ministara.

Zanimljivo je da se vi i vaše kolege iz HDZ-a niste pojavili na sjednici VM BiH svega nekoliko dana nakon što je Dodik kazao da novo Vijeće ministara više neće zasjedati jer ministri HDZ-a neće dolaziti na sjednicu?

PENDEŠ: Kakve veze ima nedolazak na sjednicu s gospodinom Dodikom? To nije točno. SNSD i HDZ imaju korektne odnose iz jednog razloga zato što se poštuje volja naroda i uvažava se izborni rezultat.

Znači, kažete da ministri Šarović, Mektić i predsjedatelj Zvizdić, koji su došli na sjednicu, ne govore istinu kada kažu da je sve urađeno po procedurama?

PENDEŠ: Tako je. To ja mislim.

Je li Ministarstvo obrane BiH moglo poslati prvi Godišnji nacionalni program?

PENDEŠ: Mogu to uraditi samo na bazi zaključaka koji se donose na sjednicu Vijeća ministara i na bazi zaključaka Predsjedništva BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u četvrtak je kazao da će sljedećeg tjedna biti formirana vlast u BiH. Je li to istina?

PENDEŠ: Ako je predsjednik tako kazao ja mu vjerujem. Sigurno ima informacije.

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte