PENDEŠ: Na Manjači nije bila NATO vježba, sutra ću ANP delegarati Vijeću ministara

Ministrica obrane Bosne i Harcegovine Marina Pendeš kazala je kako vježba na Manjači nije bila NATO vježba.

“Oružane snage Bosne i Hercegovine su deklarirane postrojbe koje su vježbale, odnosno bilo je 840 pripadnika OSBiH, koju smo mi deklarirali još prije više od 10 godina. Težnja naša je da zajedno sa snagama NATO-a imamo određeni postotak pripadnika OSBiH koje mogu u svakom momentu sa snagama NATO-a djelovati. U tom slučaju želim ponoviti da početkom 2015. godine smo imali samo dvije postrojbe koje su deklarirane po standardima NATO-a, a sada imamo 11. i ova vježba je pokazatelj koliko su operativne sposobnosti OSBiH uistinu na standardu kojem težimo. To je bila vježba gdje su ocjenjivači, i međunarodni i domaći, analizirali sve aktivnosti i dobit ćemo ocjenu u idućih mjesec dana je li ta postrojba odgovorila na postavljene zadaće. Ja sam uvjerena da jeste. Nema potrebe špekulirati – nije bila NATO vježba, ali je bila vježba gdje se vršilo ocjenjivanje naših snaga za NATO. Vježba je bila povodom konačnog ocjenjivanja OS BiH, naše postrojbe, kad govorimo o OCC konceptu”, objasnila je Pendeš za N1 televiziju te navela kako smatra da je ta vježba bila jedan veliki uspjeh Oružanih snaga BiH.

Pendeš je za N1 kazala i kako će tražiti da se na dnevni red sutra uvrsti Prvi godišnji nacionalni program.

“Više od osam mjeseci prijedlog Nacrta ANP-a je u Vijeću ministara, ali nije na sjednici Vijeća da se uvrsti u dnevni red. Nije bilo uvršteno jer nije bilo spremnosti da se glasuje o toj točki dnevnog reda od strane predstavnika iz reda stranaka koje dolaze iz RS. Predsjedništvo BiH u prošlom sazivu je donijelo dovoljan broj zaključaka i odluka gdje je ovlastilo Vijeće ministara da poduzme sve kako bi se aktivirao MAP i poduzele ostale aktivnosti. I mi smo to radili. Sadašnje je to Vijeće ministara, što znači da je ANP tehnička stvar; dokument koji BiH predlaže NATO-u u vezi intenziteta suradnje. Nitko nama od NATO-a ne nameće to pitanje. Mi sami prepoznajemo koje su to oblasti i koji intenzitet. Ne postoji nijedan objektivni razlog da pojedini političari ne dignu ruku kada govorimo o ANP-u”, istaknula je.

O tome koja su obrazloženja za neuvrštavanje u dnevni red, ministrica obrane BiH je rekla: “Za mene je to obrazloženje neprihvatljivo. 2009. su to neke stranke potpisale i neka one to i završe. Prilikom imenovanja Zvizdića, političke stranke koje su činile većinu su dale potporu i njegovom programu i u tom programu je postojao konsenzus kada govorimo o aktiviranju MAP-a za BiH. Čini mi se da smo licemjeri što se tiče sadašnjeg Vijeća ministara jer nismo ispoštovali ono što smo prije pet godina sami usvojili kao programsku točku ili zadaću”.

Pendeš je za N1 kazala i kako ministar obrane ne može sam donijeti tu odluku o slanju ANP-a, ali da može odnijeti taj Prvi nacionalni program. Također, kazala je da nitko ne sprečava da se sutra na Vijeću ministara to ne usvoji.

Rekla je i kako misli da sadašnji saziv Vijeća ministara i ministri u Vijeću ministara iz Republike Srpske nisu zainteresirani da se ovo implementira./HMS/

Najnovije