PENDEŠ: Besmisleno je da predam dokument NATO-u bez zaključka Vijeća ministara

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u intervjuu za Avaz TV govorila je o euroatlantskim integracijama BiH te mogućnosti da se aktivira MAP tako što bi ona osobno predala Prvi godišnji nacionalni program (MAP) za NATO.

– Prema mom mišljenju, aktivacija MAP-a i usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog plana za BiH nije nešto što pravi NATO, to je nešto u čemu mi kao država i sve institucije sudjelujemo zajedno. To je dokument koji govori što su sve spremne institucije BiH preuzeti na sebe u cilju vođenja određenih reformskih procesa. Uvjetno rečeno, tu najmanje ima odgovornosti Ministarstva obrane, jer mi dugi niz godina radimo svoj posao. Jedini benefit što bi Ministarstvo obrane, uistinu, imalo je to što bi se morao povećati naš proračun, što je logično – kazala je Pendeš.

Kako je kazala, najvažnije su odluke koje su donesene u Predsjedništvu BiH.

– Jako je bitno ono što je donijeto kroz odluke Predsjedništva kada je u pitanju pregled obrane i plan modernizacije OSBiH, zatim vanjskopolitička strategija koju je, također, usvojilo Predsjedništvo BiH. Prema mom mišljenju, kao ministrica obrane dužna sam u potpunosti provoditi te odluke. Sve drugo su priče. Jednostranim ponašanjem ili nošenjem nekog dokumenta u NATO, a da Predsjedništvo ili Vijeće ministara nije donijelo zaključak o tome, ne mislim da ima ikakvog smisla. To je kao da netko kaže da predsjedatelj Vijeća ministara može odnijeti dokument u Bruxelles – pojasnila je Pendeš.

Naglasila je da BiH nema alternativu osim da bude dio Europske unije i euroatlantskih integracija.

Ministrica Pendeš komentirala je i postavljanje ploče na vojarni “Miloš Obilić” na Palama, na kojoj su postavljena obilježja i naziv Vojske RS. Podsjetila je da je izdano naređenje da sve vojne lokacije budu obilježene u skladu s odlukama Predsjedništva BiH.

Kako je potvrdila u intervjuu, vojara u Kiseljaku, koja nosi naziv “Mato Lučić Maturica”, neće mijenjati naziv.

Ministrica je govorila i zašto svi pripadnici OSBiH nisu kolektivno osigurani, na koji način će se poboljšati status vojnika, ali i hoće li biti riješen problem nedostatka opreme poput uniformi, kabanica, jakni, košulja…/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KINEZI UPOZORAVAJU

Koronavirus bi mogao mutirati i još više se proširiti

Novi virus koji je ubio već devet osoba mogao bi mutirati i dalje se proširiti, upozoravaju kineski zdravstveni dužnosnici, javlja BBC. Za sada postoji oko...