RAVNATELJ ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO FBIH

PEHAR: Naredna dva do tri tjedna ključna

Član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar potvrdio je da je od jučer u 18.00 sati do danas u 10.00 sati testirano 18 osoba, a potvrđeno je pet novih slučajeva zaraženih novim kronavisrusom Covid-19.

Četiri su iz Sarajeva i jedan iz Gruda. To znači da je u posljednja 24 sata evidentirano deset novih slučajeva zaraze, a do danas je u Federaciji BiH 517 osoba testirano, dok je prisustvo virusa potvrđeno kod 62 pacijenta.

Pehar je naglasio da je najviše slučajeva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji njih 26, potom u Županiji Sarajevu njih devet, u Zeničko-dobojskoj je osam potvrđenih slučajeva, u Zapadno-hercegovačkoj evidentirano je sedam slučajeva, dok je u Usnko-sanskoj županiji šest oboljelih.

U Bosansko-podrinjskoj županiji su četiri osobe zaražene novim koronavirsuom, u Posavskoj i Srednjobosanskoj županiji je po jedan slučaj zaraze, dok do danas nema zabilježenih slučajeva u Tuzlanskoj i Hercegbosanskoj županiji, a tri osobe su preminule u Federaciji BiH od bolesti uzrokovane Covidom-19.

Pod nadzorom je u Federaciji BiH više od 30.000 osoba, a Pehar ocjenjuje da je to veoma uspješna protuepidemijska mjera koja je provedena na prostoru Federacije BiH zbog čega je pozvao građane na odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje izrečenih mjera samoizolacija te praćenje naredbi nadležnih institucija koje poduzimaju sve mjere u cilju sprječavanja širenja virusa.

Napomenuo je da su naredna dva do tri tjedna ključne u razvoju ove situacije u smislu pojave koronavirusa i od svih ovisi u kojem smjeru će taj proces ići.

– Ako se budemo odgovorno ponašali, krivulja koja pokazuje razvoj epidemije bit će pod manjim kutem i pojavljivat će se manji broj slučajeva. To znači manje opterećenje zdravstva i mogućnost da izbjegnemo scenarij koji već sada nazivamo talijanski gdje je došlo do opterećenja zdravstvenog sustava – pojasnio je Pehar.

Zahvalio je građanima koji strpljivo poštuju mjere i naredbe i ponašaju se odgovorno te je zatražio i od onog manjeg djela koji nije svjestan u kojoj se fazi borbe protiv koronavirusa nalazimo da promjene taj neodgovorni stav jer je to ključ uspjeha kako što bezbolnije izaći iz ove situacije./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije