PEĆANIN: Samo u Sarajevu, nastup dvojice lidera simbola korupcije

Nekadašnji premijer Grčke i predsjednik Socijalističke internacionale George Papandreou boravi u Sarajevu kao gost na festivalu „Sarajevo Fest umjetnost i politika“.

Forum organizira Fondacija Društvo zajedničkih vrijednosti i East West Centar, a Papandreou je danas na Festivalu razgovarao s predsjednikom Fondacije Zlatkom Lagumdžijom, bivšim ministrom vanjskih poslova BiH i predsjednikom SDP-a.

Njihov razgovor na zanimljiv način je opisao poznati novinar i odvjetnik Senad Pećanin, koji je kazao kako je samo u Sarajevu moguće organizirati festival na kojem će govoriti ova dvojica političara, pišu Vijesti.ba.

„Samo u Sarajevu je moguće da na “festivalu umjetnosti i politike”, koji se opisuje progresivnim, građanskim, liberalnim…, bude organiziran panel na kojem nastupaju dva nekadašnja lidera koji su simboli korupcije, pljačke, autoritarnosti, kriminala i rasturanja nekada snažne socijaldemokratske ideje u svojim zemljama“, kazao je Pećanin.

Pećanin smatra kao su George Papandreou i Zlatko Lagumdžija grobari socijaldemokracije u Grckoj i u BiH. On je podsjetio da se termin „pasokizacija“ u europskim političkim krugovima koristi kao termin za propast ljevice, jer upravo je grčka socijaldemokratska stranka Pasok jedna od najodgovornijih za dovođenje grčke u dužničko ropstvo.

“Pasokizacija ljevice je termin već odomaćen u Europi, a vezan je za Pasok, stranku dinastije Papandreou, kao simbol propasti socijaldemokracije u Europi. Lagumdžština” bi mogao biti BHS prijevod pasokizacije“, kaže Pećanin.

Podsjećamo, George Papandreou treći, sin bivših grčkih premijera Andreasa Papandreoua i unuk Georgiusa Papandreoua, bio je na funkciji premijera Grčke od 2009. do 2011. godine.

Nakon velike ekonomske krize u Grčkoj, razočarani birači ljevice okrenuli su se pokretu Syriza koji je uskoro predvođen Alexisom Tsiprasom izrastao u političku stranku koja je došla na vlast i započela potrebne reforme za izlazak Grčke iz velike krize./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HRVATSKA REPUBLIKANSKA STRANKA

Državnički potez Milanovića i prvi korak prema ispravljanju nepravde

Odlikovanje gardijskih brigada HVO-a i Specijalne policije MUP-a Herceg Bosne je državnički potez Zorana Milanovića koji zaslužuje svaku pohvalu, smatra Hrvatska republikanska stranka. U...