“PASSPORT INDEX” BiH nazadovala na popisu zemalja s najmoćnijim putovnicama

Bosna i Hercegovina je ove godine zauzela 49. mjesto na popisu zemalja s najmoćnijom putovnicom na kojoj je prošle godine zauzimala jedno mjesto iznad. Ipak, bh. građani u 2018. mogli su slobodno putovati u 73 zemlje, a sada mogu u 116 zemalja svijeta.

Na popisu Passport Indexa, online alata koji prikuplja podatke kako bi sastavio promjenjiv popis najmoćnijih putovnica na svijetu, ove godine nalazi se 107 zemalja, piše Klix.ba.

Japan i Singapur zemlje su s najmoćnijom putovnicom za 2019. godinu, a zahvaljujući tome što njihovi državljani mogu slobodno putovati u 190 država svijeta.

Drugu poziciju dijele Južna Koreja, Njemačka i Finska čiji državljanin mogu putovati u 188 zemalja svijeta.

Na trećem mjestu su Danska, Italija i Luksemburg. Na četvrtoj poziciji su Francuzi, Šveđani i Španjolci koji slobodno mogu putovati u 186 država svijeta. Crna Gora i ove godine je ispred naše zemlje, i to na 46. mjestu.

Crnogorci sa svojim putovnicama mogu slobodno putovati u 122 zemlje. Na boljoj poziciji od BiH je i Srbija, na 39. mjestu, čiji državljani sa svojim putovnicama mogu putovati u 131 zemlju svijeta.

Hrvatska, kao članica Europske unije, najbolje je rangirana zemlja naše regije na popisu Passport Indexa.

Hrvati su se smjestili na 18. poziciju jer mogu slobodno putovati u 168 zemalja, isto kao i državljani Hong Konga.

Popis Passport Indexa možete pogledati OVDJE./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

OBAVLJENA PROZIVKA

U HNK Čapljina se oslanjaju na igrače iz vlastitog pogona

Proteklog je vikenda na gradskome stadionu Bjelave u Čapljini obavljena prozivka nogometaša HNK Čapljina, ususret novoj sezoni.Po riječima trenera Dragana Radovića, na prvome se...