PARLAMENT RS POTVRDIO DODIKOV VETO/ BiH neće tražiti obustavu izgradnje Pelješkog mosta i tužiti RH

Narodna skupština Republike Srpske podržala je izjavu Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, koji je pokrenuo proceduru zaštite entitetskog interesa nakon što su ga druga dva člana Predsjedništva BiH preglasala tražeći da Hrvatska obustavi izgradnju mosta Pelješac dok se ne riješi putanje granice na moru.

Od 72 prisutna zastupnika za Odluku o potvrđivanju Izjave glasovalo je 60 zastupnika, protiv je bilo šest, a suzdržano šest zastupnika, pišu Nezavisne novine.

Kako prenose novinari iz Parlamenta, od šest glasova protiv, dva su od zastupnika PDP-a Draška Stanivukovića i Jelene Trivić, jedan od Nebojše Vukanovića (SDS).

Narodna skupština Republike Srpske sa 60 glasova ‘za’ usvojila je Zaključke klubova zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP), Partije demokratskog progresa (PDP), Demokratskog saveza – DEMOS, Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i Ujedinjene Srpske

ZAKLJUČCI

1. Narodna skupština Republike Srpske traži od svih predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine da inzistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja između Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, s jedne strane, i Republike Hrvatske, s druge strane, a posebno na pitanjima:

Izmjene Odluke o donošenju Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada Vlade Republike Hrvatske na Trgovskoj gori na samoj granici s Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom;
Konačnog utvrđivanja međunarodne granice između Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske na rijeci Uni na području općina Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica;
Inzistiranju da Vlada Republike Hrvatske u ugovorenom roku ispoštuje obaveze vezane za gradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

2. Narodna skupština Republike Srpske traži od srpskih predstavnika na svim razinama u institucijama Bosne i Hercegovine da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica s Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom.

3. Narodna skupština Republike Srpske pozdravlja rješavanje svih graničnih sporova Bosne i Hercegovine s Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom i zahtjeva ratifikaciju Sporazuma o granici sa spomenutim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Usvojen je i Zaključak Kluba PDP-a kojim se od Narodne skupštine Republike Srpske traži da rukovodstvo Narodne skupštine pokrene postupak formiranja posebnog radnog tijela NSRS koji će imati zadatak da zajedno sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Republike Hrvatske, a u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj i o tome informira Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Predsjedništvo BiH 16. srpnja s dva glasa za (članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović) i jednim glasom protiv (predsjedatelj Milorad Dodik) usvojilo je Zaključak o službenom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske.

U skladu s Ustavom BiH, predsjedatelj i član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u skladu s rokovima propisanim Ustavom.

Poslije Odluke Narodne skupštine, kako je propisano Ustavom BiH, osporavani Zaključak Predsjedništva neće imati učinka./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZENICA Na lokalitetu Kamenolom pronađeno tijelo muškarca

U Zenici je danas pronađeno još jedno beživotno tijelo nepoznatog muškarca, potvrđeno je za Faktor iz MUP-a Zeničko-dobojske županije.Dežurnoj službu PS Crkvice danas u...