LATVIJA

Parlament proglasio Rusiju “državom koja podupire terorizam”

Latvijski parlament je u četvrtak proglasio Rusiju “državom koja podupire terorizam” i čije je djelovanje u Ukrajini “ciljani genocid nad ukrajinskim narodom”, navodi se u izjavi objavljenoj na njezinoj mrežnoj stranici, što je Kijev dočekao s odobravanjem.

Parlament u tekstu “proglašava Rusiju državom koja podupire terorizam i poziva ostale zemlje” da prihvate takvo stajalište i “iznesu ga”.

Latvijski zastupnici su “nasilje koje je Rusija počinila nad civilima u političke svrhe” usporedili s “terorizmom”. Po njihovoj ocjeni, Rusija se koristi streljivom koje je zabranjeno u svijetu “kako bi sijala teror i ubijala civile”.

Rusija se “koristi patnjom i zastrašivanjem kao sredstvom kojim želi oslabiti moral ukrajinskog naroda i oružanih snaga te paralizirati rad države kako bi okupirala Ukrajinu”, ističe se u izjavi.

Parlament u Rigi ujedno poziva Europsku uniju da prekine izdavanje turističkih viza ruskim i bjeloruskim građanima.

Latvijski zastupnici ističu da rusku invaziju “podupire i u njoj sudjeluje bjeloruski režim” te pozivaju međunarodnu zajednicu da uvede Bjelorusiji iste sankcije kao i Rusiji.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u četvrtak da je “zahvalan” latvijskom parlamentu te da izjava dolazi “u pravom trenutku”.

“Rusija je odavno zaslužila takav status zbog svog djelovanja u Ukrajini i šire”, ocijenio je, pozivajući “ostale zemlje i organizacije” da pođu za latvijskim primjerom.

Rusija je osudila odluku latvijskog parlamenta, a glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na Telegramu je nazvala odluku “ksenofobnom”./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

INSPEKTORI OTKRILI

Tko je Senad Sarić pod čijim se imenom vodi dosije Sebije Izetbegović?

Senad Sarić ime je liječnika pod čijim brojem dosjea se na Medicinskom fakultetu vodi SebijaIzetbegović. Otkrili su to inspektoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove...