JAPAN

Parlament potvrdio novog premijera Yoshihidea Sugu

Donji dom japanskog parlamenta potvrdio je Yoshihidea Sugu za japanskog premijera, nakon skoro osmogodišnje vladavine Shinza Abea, ali Suga će formirati “vladu kontinuiteta” te se očekuje da će zadržati otprilike pola Abeovih ministara.

Suga (71), dugogodišnji odani suradnik i tajnik vlade odlazećeg premijera Abea, u ponedjeljak je odnio uvjerljivu pobjedu u vladajućoj Liberalno-demokratskoj stranci (LDP). Obećao je da će ostvariti brojne Abeove programe, uključujući gospodarsku strategiju “abenomiku” te da će provoditi reforme u smjeru deregulacije i pojednostavljenja birokracije.

Dobio je podršku 314 od 462 zastupnika

Abe, premijer s najdužim mandatom u japanskoj povijesti, odstupio je zbog lošeg zdravlja nakon što je ukupno bio na čelu države gotovo devet godina.

Suga je dobio podršku 314 zastupnika u donjem domu parlamenta, od ukupno 462 koji su glasali. Donji dom japanskog parlamenta puno je važniji, ali očekuje se da će Sugu potvrditi i gornji dom, u kojem Sugina stranka ima većinu.

Japanski mediji navode da će otprilike pola ministara biti iz Abeove vlade i samo dvije žene. Prosječna dob članova vlade je 60 godina.

Evo tko će biti ministri u novoj vladi

Očekuje se da će na položajima ostati najvažniji ministri, poput ministra financija Tara Ase, ministra vanjskih poslova Toshimitsua Motegija, ministra gospodarstva Yasutoshija Nishimure te ministra okoliša Shinjira Koizumija.

“To je vlada kontinuiteta s velikim K”, rekao je Jesper Koll, viši savjetnik u fondu WisdomTree Investments.

Abeov mlađi brat Nobuo Kishi vjerojatno će dobiti ministarstvo obrane, dok će trenutni ministar obrane Taro Kono preuzeti položaj za provođenje administrativnih reformi.

Ministarstvo trgovine i industrije i dalje će voditi Hirosi Kajiyama, sin političara kojeg se smatra Suginim mentorom. Očekuje se da će ministar zdravstva na odlasku Katsunobu Kato, bliski Sugin saveznik, postati glavni tajnik kabineta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

BIVŠI SUDIONIK U MAJORIZACIJI HRVATA

Jerko Ivanković Lijanović u zatvoru u Zenici

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar u platformaškoj Vladi Federacije BiH, koja je izabrana, bez sudjelovanja dva HDZ-a za koje je glasovalo blizu 90 posto...