PARLAMENT ODLUČIO Grčka od Njemačke traži ratnu odštetu

Grčki parlament službeno je podržao prijedlog grčke vlade o pokretanju zahtjeva Njemačkoj u vezi s isplatom ratne odštete za stradanja zemlje u okupaciji, za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Grčki mediji objavljuju kako je ova odluka u grčkom parlamentu usvojena većinom glasova, a osim toga, inicijativu je osobno podržao i premijer Alexis Tsipras.

Grčka vlada namjerava poslati pismeni zahtjev vladi SR Njemačke, u kojem će ponoviti svoje nepromjenjive zahtjeve, koji proizlaze iz nacističke intervencije i okupacije, kao i ratnih zločina nacističke Njemačke“, izjavio je Tsipras. Također je naglasio kako su usmeni pregovori o reparaciji s njemačkom vladom počeli 1995.g.

Tijekom 2018.g. objavljivano je kako je Grčka procijenila štete od njemačke okupacije u periodu od 1941. do 1944. g. na oko 300 milijardi eura. Pritom je Berlin sva grčka potraživanja odbacivao, tvrdeći kako je 1960.g. Grčkoj već bila isplaćena kompenzacija u iznosu od 115 milijuna eura.

Početkom travnja postali su izvjesni i planovi Poljske za zahtijevanjem isplate 900 milijardi eura od strane Njemačke za štete koje je ta zemlja pretrpjela za vrijeme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Te poljske namjere njemačka vlada je također odbacila, podsjetivši kako se Poljska i službeno njih odrekla. Pritom, brojni njemački analitičari ukazuju na to da je Poljska, kao kompenzaciju, znatno proširila svoj državni teritoriji na zapadu zemlje na račun njemačkog državnog teritorija, čija je bila prije Drugog svjetskog rata./HMS/

Najnovije

ZA ONE KOJI NE ZNAJU ILI SE PRAVE LUDI

Tko su legitimni predstavnici i zbog čega bez legitimnog predstavljanja nema demokracije?

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako termin "legitimno predstavljanje" ne postoji na "Wikipediji i drugim mjestima", ali da tamo...