Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

PARLAMENT FBiH: Bošnjačke stranke za ukidanje prefiksa “hrvatski” i “Herceg Bosna” iz naziva javnih poduzeća, Hrvati napustili sjednicu

Zastupnici Kluba Hrvatska demokratska zajednica BiH – Hrvatski narodni sabor napustli su večeras sjednicu Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

To se dogodilo nakon što su bošnjačke stranke podržale većinom glasova (58) da u dnevni red uđe inicijativa SDP BiH o brisanju svih etničkih prefiksa iz naziva javnih poduzeća i poduzeća s većinskom državnim kapitalom odnosno upravljačkim pravima Vlade FBiH. Za su bili zastupnici SDP-a, DF-a, SBB-a, većine SDA i ostali. Suzdržani su bili sporadično iz SDA, SBiH-a, kao i Laburističke stranke.

SDP-e je kao primjer naziva koje treba brisati naveo ‘Hrvatske telekomunikacije Mostar’ te naglasio da iz naziva svih javnih poduzeća u nadležnosti Vlade treba maći imena “Herceg-Bosna’ budući da je to nepostojeća tvorevina, prenoi Fena.

Klub HDZ-HNS smatra, međutim, da inicijativa SDP-a ima za cilj nastavak “dekonstituiranja, obespravljivanja i omalovažavanja Hrvata kao jednog od tri jednakopravna naroda u BiH”.

Taj klub neće sudjelovati u raspravi o ovoj inicijativi “imajući u vidu slovo i duh Washingtonski i Daytonskog sporazuma, sadržaj i doseg presude Ustavnog suda BiH te jasne odredbe Zastupničkog doma koje definiraju odnos navedenog Doma i Ustavnog suda BiH”, kako je rekao predjedatelj Kluba Jozo Bagarić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić prekinuo je današnju sjednicu nakon što je iza 18 sati konačno usvojen dnevni red./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte