Parlament F BiH, tijesnom većinom, usvojio zaključke o gradnjii TE Banovići i bloka 7 TE Tuzla

Nastavljena je 32. sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta. Čim je počela sjednica, kako izviještava Dnevni avaz, predsjedavajući doma Safet Softić (SDA) dao je na glasanje Privremene smjernice elektroenergetske politike Federacije BiH s Odlukom o utvrđivanju privremenih smjernica elektroenergetske politike za sve sudionike u elektroenergetskom sektoru, Informaciju o aktivnostima na izboru strateškog partnera za financiranje i izgradnju termoelektrane Banovići, Bloka 1– druga faza tenderskog procesa i Informacija o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekt izgradnje Bloka 7 u termoelektrani Tuzla.

Parlamentarna većina SDP – SDA s 52 glasa za četiri protiv i devet suzdržanih usvojila je Privremene smjernice elektroenergetske politike Federacije BiH s Odlukom o utvrđivanju privremenih smjernica elektroenergetske politike za sve sudionike u elektroenergetskom sektoru.

I pored velikih zamjerki i kritika na račun Vlade SDP – SDA, Zastupnički dom na granici većine, s 50 glasova za, devet protiv i devet suzdržanih usvojili su zaključke o gradnji Bloka 1 termoelektrane Banovići, dok su s 53 za, šest protiv i 15 suzdržanih usvojeini i zaključci o izgradnji Bloka 7 u Tuzli.

Obje ove investicije, kako se čulo tijekom jučerašnje rasprave, teške su oko 2,5 milijardi KM.

Zastupnici parlamentarne većine SDP – SDA prihvatili su informaciju o izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgrandnju Bloka 7 u Tuzli, dali su suglasnost za izbor kineskog konzorcija koji će graditi Blok 7, a usvojen je i zaključak prema kojem će Vlada o svim aktivnostima redovno informirati Parlament.

Slični zaključci usvojeni su i kada je u pitanju izgradnja Bloka 1 u Banovićima.

Nakon glasanja, 32. sjednica je prekinuta, a otvorena 28. hitna sjednica Zastupničkog doma na kojoj će, između ostalog, raspravljati o rebalansu proračuna Federacije BiH za 2014. godinu.

Nakon što je ministar financija Ante Krajina obrazložio rebalans proračuna za 2014. predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH Marinko Čavara zatražio je polusatnu stanku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ŠIBENIK

Ubijen muškarac, priveden 35-godišnjak

Zbog sumnje na ubojstvo 57-godišnjaka, čije je tijelo u subotu popodne pronađeno u kući u Gaćelezima, policija je privela 35-godišnjeg muškarca, potvrdila je glasnogovornica...