Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

PAPA FRANJO ZVIZDIĆU: Treba ići putem dijaloga i kompromisa, na dobrobit svih naroda koji žive u BiH

Papa Franjo primio je danas u audijenciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Denisa Zvizdića. Tijekom razgovora potvrđeni su izuzetno dobri bilateralni odnosi Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Predsjedavajući Zvizdić je prenio pozdrave svih naroda i građana, pripadnika svih konfesija u Bosni i Hercegovini, koji molitve, blagoslove i poruke pape Franje Bosni i Hercegovini doživljavaju kao znak podrške, ohrabrenja i nade da istraju u očuvanju mira i suživota. Izrazio je zahvalnost zbog posjete pape Franje Bosni i Hercegovini 6. lipnja 2015. godine i zbog podrške svim narodima BiH koju je tom prilikom uputio.

”Vaš govor i blagoslov upućen narodima u BiH ostali su urezani u sjećanje svim dobronamjernim ljudima i građanima kao putokaz suživota, suradnje razvoja i tolerancije”, rekao je tijekom susreta predsjedavajući Zvizdić.

Zvizdić je upoznao papu Franju  s aktuelnom  političkom i ekonomskom situacijom u BiH, s posebnim osvrtom na put države ka euroatlantskim integracijama. Zahvalio je na govoru koji je Papa održao u Europskom parlamentu u Strazbourgu, kada je predložio europskim parlamentarcima interaktivni dijalog za proširenje članstva  u Europskoj uniji zemljama s područja zapadnog Balkana. Istaknuo je da BiH ima čvrsto opredjeljenje da postane dio europske obitelji i da o tom pitanju u BiH postoji potpuni konsenzus naroda i građana koji u njoj žive.

Papa Franjo je rekao da Bosna i Hercegovina treba ići putem dijaloga i stvaranja kompromisa, na dobrobit svih naroda koji žive u BiH. Naglasio je da Sveta Stolica podržava težnje koje BiH ima ka integraciji u Europsku uniju. Razgovarali su i o statusu pripadnika svih konfesija u Bosni i Hercegovini. Papa Franjo je rekao da Vatikan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući  Zvizdić i papa Franjo su  razgovarali i o zastoju u provedbi ratificiranog Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH  i Dodatnog protokola na Temeljni ugovor iz 2006. godine. Upoznao ga je i s činjenicom da je zakon o vjerskim praznicima, koji je jedna od stavki iz Temeljnog  ugovora, bio u proceduri, ali da, nažalost, nije dobio potrebnu suglasnost. Zvizdić je rekao  da će uložiti napore da se prevlada zastoj u provedbi ovog ugovora.

Zvizdić  je papi Franji poklonio Povelju Kulina-bana, najstariji poznati pisani dokument u povjesti Bosne i dokaz bosanske državnosti. Povelja je nastala prije 828 godina, odnosno 29. kolovoza 1189. godine, kao pravni zapis kojim se reguliraju trgovački odnosi između srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i Dubrovačke Republike.

“Koliki je značaj Povelje Kulina bana kao najstarijeg sačuvanog diplomatskog dokumenta bosanske srednjovjekovne države, govori činjenica da se ona smatra “rodnim listom bosanske državnosti”, rekao je, između ostalog, predsjedavajući Zvizdić.

Uz Povelju Kulina bana, poklonio je i knjigu “Svjetlost Europe u Bosni i Hercegovini”. Ova velika monografija napisana je paralelno na četiri jezika i podijeljena je na oblasti kulture, religije, etnografije, prometa, militarija itd. Knjiga sadrži 1800 unikatnih razglednica iz austrougarskog razdoblja Bosne i Hercegovine, odnosno s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Monografija „Svjetlost Europe u Bosni i Hercegovini“ na dostojan i seriozan način predstavlja njeno kulturno-historijsko naslijeđe i na jednom mjestu objedinjuje sedimente materijalne kulture brojnih civilizacija koje su boravile na tlu Bosne i Hercegovine.

Papa Franjo je Zvizdiću  poklonio medaljon Anđela mira koji je uradio rimski umjetnik  Guido Veroi i koji predstavlja suvremene izazove: spaja sjever i jug i harmonizira ih, dok se s druge strane bori sa svim razarajućim silama kao što je eksploatacija, novi oblici kolonijalizma, nepovjerenje, predrasude, beskompromisnost i ravnodušnost.

Predsjedavajući Zvizdić je čestitao papi Franji predstojeći praznik Božić i pozvao ga da u sljedećoj godini posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Nakon susreta s papom Franjom, Zvizdić se susreo i razgovarao s državnim tajnikom Svete Stolice mons. Pietrom Parolinom./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte