Papa Franjo uvjeren da će kritičari shvatiti njegovu odluku o blagoslovu gay parova

Papa Franjo rekao je u danas objavljenom intervjuu kako je uvjeren da će kritičari njegove odluke o dopuštenju blagoslova za istospolne parove to na kraju shvatiti, osim Afrikanaca koji su “poseban slučaj” jer je za njih “homoseksualnost nešto ‘loše’ s kulturološke točke gledišta”.

Blagoslovi su dopušteni prošli mjesec u dokumentu Fiducia Supplicans (Molitveno povjerenje), koji je izazvao široku raspravu u Katoličkoj crkvi, s posebno snažnim otporom afričkih biskupa, prenosi Hina.

“Oni koji žestoko prosvjedovati pripadaju malim kulturnim grupama”, rekao je Franjo za talijanski list La Stampa, dodajući:

“Poseban su slučaj Afrikanci: za njih je homoseksualnost nešto ‘loše’ s kulturološke točke gledišta, oni je ne toleriraju”.

“Ali općenito, vjerujem da će postupno svi biti razuvjereni duhom deklaracije ‘Fiducia Supplicans’ Dikasterija za nauk vjere: cilj joj je uključiti, a ne dijeliti”, nastavio je Papa.

Čini se da je već prošlog tjedna Franjo priznao otpor koji je dokument izazvao, posebno u Africi, gdje su ga biskupi odbacili i gdje u nekim zemljama istospolne aktivnosti mogu završiti zatvorom ili čak smrtnom kaznom.

Rekao je da kada se daju blagoslovi, svećenici trebaju “prirodno uzeti u obzir kontekst, osjetljivost mjesta gdje netko živi i najprikladnije načine da to učine”.

U intervjuu za La Stampu Franjo je potvrdio da bi 11. veljače trebao dočekati u Vatikanu predsjednika svoje rodne Argentine te da konačno postoji mogućnost posjete zemlji.

Rekao je da njegov plan za 2024. trenutno uključuje putovanja u Belgiju, Istočni Timor, Papuu Novu Gvineju i Indoneziju.

Govoreći o svom zdravlju, koje je zadnjih godina narušeno zbog hospitalizacija, problema s kretanjem te su otkazana putovanja i događaji, 87-godišnji Papa je rekao: “Ima nekih bolova, ali sada je bolje, dobro sam”./HMS/

1 COMMENT

  1. U Bibliji, u Starom zavjetu piše:
    Ako bi muškarac legao s muškarcem kao što se liježe sa ženom, obojica bi počinila odvratno djelo. Neka se smaknu i krv njihova neka padne na njih.
    Ne smiješ općiti s muškarcem kao sa ženom! Bio bi to čin gadan.
    Ne lijegaj s muškarcem kako se liježe sa ženom! To bi bila grozota.

    Naravno da ne treba smaknuti muškarca koji spava s muškarcem, ali ne treba ni blagosiljati. Bergolio nije ni kršćanin, a ni papa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img