Papa Franjo: Političari trebaju plemenito služiti narodu

Papa Franjo zahvalio je na ugodnom dočeku, posebno na lijepim riječima Mladena Ivanića.

“Došao sam kao hodočasnik mira i dijaloga. Drago mi je da sam vidio napredak poslije svega što se dogodilo. Za to treba zahvaliti Bogu i ljudima dobre volje”, rekao je Papa.

– Radostan sam što sam došao u ovaj grad koji je mnogo propatio u krvavim sukobima u prošlom stoljeću, a koji je ponovo postao mjesto dijaloga i mirnoga suživota. Sarajevo, baš kao i BiH ima posebno značenje za Evropu i čitav svijet – rekao je papa Franjo.

“Sarajevo je grad koji je prešao je iz jedne kulture rata u jednu kulturu susreta. Sarajevo i BiH ima poseban značaj za Europu i cijeli svijet”, naglasio je Papa.

Također, dodaje kako je stoljećima su na ovim prostorima prisutne različite vjerske zajednice koje ispovijedaju različite vjere te pripadaju različitim narodima i kulturama, zajednice bogate u svojim posebnostima te ponosne na svoju jedinstvenu tradiciju. Sve ovo tokom dugog vremena nije predstavljalo poteškoće u međusobnim prijateljskim i srdačnim odnosima.

“Čak nam i sama arhitektura Sarajeva govori ovom u prilog, jer se u svome urbanističkom spletu u neposrednoj blizini uzdižu sinagoge, crkve i džamije, te je grad s pravom dobio naziv “europskog Jeruzalema”. On zapravo predstavlja jedno veliko raskrižje kultura, naroda i vjera, takva uloga zahtijeva da se uvijek i iznova grade novi mostovi te da se postojeći istovremeno obnavljaju i čuvaju, kako bi se osigurali učinkoviti, sigurni i civilizirani odnosi”, kazao je u svoj govoru Sveti otac.
On je pozvao da treba dalje graditi započete procese u zemlji, posebno proces izgradnje povjerenja između Bošnjaka, Hrvata i Srba. Pozvao je na gradnju bratskih odnosa muslimana, židova, pravoslavaca i katolika.

“Nadu su mi dala djeca na aerodromu. Muslimani, pravoslavci, židovima, svi zajedno. Svi sa istim htijenjima. To mi je dalo nadu”, rekao je Papa.

Papa Franjo je rekao kako je BiH bogatstvo Europe jer ima svoje različite zajednice i sve to dugo vremena nije predstavljalo poteškoću. Zato je naglasio da treba graditi to što je BiH već imala.

– Političari su pozvani na plemenitu zadaću da budu prvi koji će služiti plemenito narodu i na posebno mjesto stavljati međureligijsku sloboda, a kako bi se ispunilo to potrebna je jednakopravnost zakona prema svima kako bi se svi osjećali jednako vrijednima- istakao je Sveti otac.

“Nakon hladne zime, procvjeta proljeće. Molim se za Sarajevo i cijelu BiH”, rekao je papa Franjo na kraju svog govora.

– Vidi se da ovdje pomalo cvijeta proljeće, s ovim osjećajima molim se Svevišnjem za mir i blagostanje u Sarajevu i čitavoj BiH, rekao je papa na kraju svog obraćanja./HMS/

Najnovije

KORONA-PANICI JE KRAJ?

I Lauc i Đikić se slažu – nema potrebe za brojanjem zaraženih

Broj pozitivnih PCR testova nije skroz pouzdan pokazatelj broja oboljelih od Covida-19, što se vidi po velikom nesrazmjeru broja potvrđenih slučajeva i umrlih u...