Papa Franjo muslimanima: Poštujmo se i volimo kao braća i sestre

Papa Franja se danas molio ispred Zida plača u Jerusalemu, najsvetijem mjestu na kome Židovi mogu moliti, pognuvši glavu i dodirnuvši zid, isto onako kako se molio ispred visokog zida kojim je Izrael okružio biblijski grad Betlehem na Zapadnoj obali, javlja Associated Press, a prenosi Hrvatski medijski servis prenoseći.

Papa je proveo nekoliko minuta pred tim jedinim ostatkom drevnog židovskog hrama i ostavio poruku u koverti u pukotini među kamenim blokovima. Kada je Papa Pavle II posjetio Izrael 2000. godine, on je ostavio poruku zatraživši oproštaj za patnje Židova koje su im nanijeli kršćani kroz povijest. Papa Benedikt XVI je 2006. ostavio molitvu za mir za krišćane, muslimane i Židove, navodi Associated Press.

Vatikan nije rekao hoće li objelodanti što je papa Franjo napisao. On je prethodno apelirao na muslimane da nikad ne blate ime boga kroz nasilje. Na početku trećeg i završnog dana bliskostičnog hodočašća, on se najprije jutros sastao s velikim jerusalemskim muftijom, Muhamedom Ahmedom Huseinom i potom obišao džamiju Kupolu na stijeni, odakle je po muslimanskom vjerovanju prorok Muhamed uzletio na nebo.

Džamija, na čijem je ulazu papa izuo cipele, je smještena na Harem al Šarifu (Uzvišenom utočištu), gdje se nalazi i džamija Al – Aksa, treća po značaju u islamu. Obraćajući se muftiji i drugim muslimanskim dužnosnicima, papa je apelirao: “Poštujmo se i volimo jedan drugog kao braća i sestre. Naučimo razumijeti patnje drugih. Ne blatimo ime Boga kroz nasilje.”

Nakon molitve na Zidu plača poglavar rimokatoličke crkve je položio vijenac na Brdu Hercl, nazvanom tako po osnivaču cionizma, a potom otišao u Memorijalni centar holokausta Jad Vašem, prenosi Tanjug.

Predstoji mu sastanak s glavnim izraelskim rabinima, predsjednikom i premijerom Izraela, pa još jedan susret s vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem I, s kojim je u nedjelju potpisao deklaraciju o krišćanskom jedinstvu i na kraju misa u sobi gdje je po krišćanskom predanju Isus održao Posljednju večeru. ( HMS/FOTO: REUTERS/

Najnovije

EURO 2020

Bez golova u sudaru Engleske i Škotske

U drugoj utakmici skupne D Engleska i Škotska su sinoć na Wembleyju odigrali bez golova 0:0. Bila je to borbena utakmica u kojoj su obje...