Papa Franjo: Komunisti su ukrali glavnu ideju kršćanstva

Papa Franja, čije su kritike surovog kapitalizma neke naveli da ga okarakteriziraju kao marksistu, izjavio je danas da su komunisti ukrali glavnu ideju krišćanstva – brigu za siromašne.

Poglavar Katoličke crkve je u današnjem intervjuu za italijanski list “Mesađero”, na pitanje novinara da prokomentira navode u časopisu “Ekonomist” da zvuči kao lenjinista kada kritizira kapitalizam i poziva na radikalne ekonomske reforme, rekao: “Mogu samo reći da su komunisti ukrali našu glavnu ideju, odnosno brigu za siromašne”, preneo je Reuters.

“Borba protiv siromaštva čini središnji dio našeg učenja”, istakao je papa, citirajući dijelove Biblije koji govore o potrebi pomaganja siromašnima i bolesnima.

“Komunisti tvrde da je to sve komunizam. Jeste, ali 20 stoljeća kasnije. Tako da im možemo reći: Znači, vi ste zapravo krišćani”, rekao je papa smijući se.

Od svog izbora na čelo Katoličke crkve papa je često kritizirao globalni ekonomski sustav, optužujući ga da je neosjetljiv prema potrebama siromašnih i da ne čini dovoljno da bogatstvo bude podijeljeno s onima kojima je najpotrebnije./HMS/

Najnovije

MOSTAR

Otvaranje XVIII. Simpozija iz dječje kirurgije u četvrtak

Svečano otvorenje XVIII. Simpozija iz dječje kirurgije održat će se u četvrtak, 1. lipnja u 13 sati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Posebnost ovoga...